"DONBAS NIKADA NEĆE BITI RUSKI": Zelenski nastavlja sa provokacijama - "Oni koji se smatraju Rusima - neka idu"

Novosti onlajn

05. 08. 2021. u 11:50 >> 11:43

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski izjavo je da Donbas „nikad neće biti ruska teritorija“, a onima koji vole Rusiju i žele da ova oblast uđe u njen sastav sugeriše da „traže za sebe mesto u Rusiji“.

ДОНБАС НИКАДА НЕЋЕ БИТИ РУСКИ: Зеленски наставља са провокацијама - Они који се сматрају Русима - нека иду

Foto: EPA

- Žitelji okupiranog Donbasa i Krima treba da shvate. Ne radi se o tome da neko nekoga negde proteruje. Jednostavno želim da me razumeju. Ako neko živi danas na teritoriji privremeno okupiranog Donbasa i smatra da je ‘naša stvar ispravna – treba da budemo zajedno s Rusijom, mi smo Rusi’ – smatram da je velika greška da ostane da živi u Donbasu. To nikada neće biti ruska teritorija - rekao je Zelenski u intervjuu za TV „Dom“.

Situaciju je uporedio s Berlinskim zidom u Nemačkoj.

- U svakom slučaju istorija će iskoristiti svoj trenutak i zid će pasti. Ako ne bude dogovora o rešenju konflikta, svejedno ljudi će iskoristiti trenutak - dodao je on.

On se obratio građanima Donbasa i onima koji sebe smatraju Ukrajincima preporučio da ne napuštaju tu teritoriju.

- Ako voliš Rusiju, a ceo život si proveo u Ukrajini ali si osećao da je to Rusija… takav čovek treba da zna da treba u ime svoje dece i unuka da ide i traži sebi mesto u Rusiji. To je ispravno, jer bez Ukrajine na toj teritoriji civilizacije neće biti. Ukrajina će se razvijati, gradiće se, a u takvom Donbasu – okupiranom, odvojenom – nikad neće biti razvoja. Ali, ako osećaš da je Donbas Ukrajina, ako poštuješ tu zastavu, ukrajinski jezik, ako osećaš da si Ukrajinac onda ostani tamo, drži se, ta će teritorija u svakom slučaju biti oslobođena okupacije - rekao je Zelenski.

Situacija u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatraju se, između ostalog, na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. usvojila tri dokumenta koja regulišu korake za deeskalaciju sukoba.

Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. jula prošle godine. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu paljbe, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Pored toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju da budu na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti. Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024