STIŽE DOKUMENT KOJI JE PODELIO NACIJU: Italija donela Dekret o kovid sertifikatima

Milica Ostojić (Rim)

05. 08. 2021. u 20:26

ITALIJANSKA vlada donela je, uprkos raznolikim mišljenjima za i protiv, novi Dekret koji stupa na snagu danas u ponoć.

СТИЖЕ ДОКУМЕНТ КОЈИ ЈЕ ПОДЕЛИО НАЦИЈУ: Италија донела Декрет о ковид сертификатима

Foto Tanjug-AP

Novi Dekret odnosi se na uvođenje obaveznog sanitarnog sertifikata, Zelene karte, za ulazak u zatvorene prostore sa velikim brojem ljudi.

Ovaj dokument da su građani vakcinisani ili da su preležali Kovid-19 odnosi se na ulazak u restorane i barove u zatvorenom (izuzetak su hotelski restorani), na stadione, palate sportova, mesta timskih sportskih aktivnosti, teretane, sva mesta sa kulturnim dešavanjima kao što su bioskopi, pozorišta, koncertne dvorane, muzeji, galerije, termalni centri, bazeni u zatvorenom, centri za rekreativne aktivnosti, kazina, sajmovi, kongresi.

Zelenu kartu moraju imati svi građani stariji od 12 godina, a izuzetak su oni koji ne mogu da budu vakcinisani zbog specifičnih obolenja i to samo uz prikazanu medicinsku dokumentaciju.

S obzirom da se u Italiji pojavio veliki brojh lažnih sanitarnih serifikata Vlada je donela odluku da uvede aplikaciju za proveru.

Zelena karta je uvedena u Italiji zbog povećanog broja zaraženih na Apeninskom poluostrvu, broj hospitalizovanih u celoj zemlji, kao i zbog "zbog zaštite ličnog i kolektivnog zdravlja".

Pored građana koji su vakcinisani sa obe doze, sertifikat mogu dobiti i oni koji imaju negativan test na vir us koronane stariji od 48 sati. 

Ovaj Dekret biće ažuriran, shodno kretanju epidemiološke situacije.

Najavljeno je da će od 1. septembra sanitarni sertifikat biti obavezan za sve zaposlene u školama, sve koje žele da lete avionom ili se voze brodom na dužim relacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)