POŽAR SE ŠIRI NA OSTRVU EVIJA: Plamen visok do 40 metara, monasi neće da se evakuišu

Tanjug

04. 08. 2021. u 17:11

GRČKA je naredila nove evakuacije stanovništva sela u severnom delu ostrva Evija, koja su okružena velikim požarima, a od utorka su povređena trojica vatrogasaca.

ПОЖАР СЕ ШИРИ НА ОСТРВУ ЕВИЈА: Пламен висок до 40 метара, монаси неће да се евакуишу

Foto: Printscreen/Instagram/skaigr

Prema najnovijem naređenju, stanovnici i turisti u Kulurosu, Maruliju, Rovijesu i Palaiohoriju moraju da napuste svoje domove iz predostrožnosti na drugom najvećem grčkom ostrvu, javlja "Katimerini".

Vatrogasci, avioni za gašenje požara, opštinske ekipe i volonteri pokušavaju da obuzdaju vatru koja je počela u utorak u šumi kod sela Limni i delovalo je da je došlo do poboljšanja u gašenju požara, sve dok promena pravca vetra nije ponovo zapalila vatru i raširila se u raznim smerovima.

Situacija je posebno opasna u oblasti Drimonas, gde grupa monaha ne želi da izađe iz manastira Sveti David, iako je objekat okružen vatrom.

- Situacija je veoma teška. Plamen je visok 30 do 40 metara u borovoj šumi, vatra je okružila manastir. Gušimo se od dima, ovo je noćna mora - rekao je manastirski starešina za državnu novinsku agenciju ANA-MPA.

Guverner centralne Grčke Dimitris Vurdanos, koji je bio u manastiru sa regioanlnim guvernerom Fanisom Spanisom, pokušava da ubedi monahe da se evakuišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)