MINSK UNAPRED OPTUŽEN: Istraga zagonetne smrti beloruskog opozicionara Vitalija Šišova u parku u Ukrajini

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

03. 08. 2021. u 19:06

RUKOVODILAC "Beloruskog doma u Ukrajini" Vitalij Šišov koji se bavio pomaganjem beloruskim emigrantima pronađen je obešen u kijevskom parku nedaleko od zgrade u kojoj je živeo.

МИНСК УНАПРЕД ОПТУЖЕН: Истрага загонетне смрти белоруског опозиционара Виталија Шишова у парку у Украјини

Vitalij Šišov

Policija je uzela njegov telefon i lične stvari. Istražitelji tek treba da odgovore radi li se o samoubistvu ili je neko obesio Šišova. Ukrajinska policija ne isključuje da je Šišov ubijen.

Policija je uzela snimke kamera koje su bile na mestu događaja.

Šišov je u ponedeljak otišao iz kuće da trči u parku i nije se vratio. Zbog toga je njegov deda alarmirao policiju koja je sa psima pokušavala da pronađe Šišova. Tek u utorak je pronađeno njegovo telo. Sa mobilnog telefona Šišova je bilo više telefonskih poziva koji su odmah prekidani.

LJudi bliski Šišovu kažu da je on govorio da je primetio da ga prate. Navodno su sa njim na ulici pokušavali da razgovaraju nepoznati ljudi. O tome je već bila obaveštena policija. U organizaciji kojom je Šišov rukovodio tvrde da je njegovo ubistvo isplanirana akcija beloruskih službi. Šišov je prešao da živi u Kijev u jesen 2020. godine. Bivši beloruski oficiri policije koji imaju svoju organizaciju BYPOL tvrde da beloruski KGB sprovodi široku operaciju kidnapovanja i likvidacija najistaknutijih članova opozicije koji se nalaze u inostranstvu.

Interesantno je da je Aleksandar Lukašenko ispričao kako su na dan izbora 9. avgusta 2020. godine neki hteli da zapale zgradu u kojoj su se okupili opozicionari. Tada je naredio tadašnjem šefu KGB Belorusije da pošalje specijalce jedinice "Alfa" da ne dopuste da se zapali zdanje, jer kako je rekao Lukašenko, odmah bi za to optužili vlasti.

O planiranom požaru Lukašenko je saznao od vojske koja je imala zadatak da čuva predsedničku kandidatkinju Svetlanu Tihanovsku. Lukašenko i sada tvrdi da za sve provokacije koje Zapad planira i režira unapred optužuje njega.

U ponedeljak je u Belorusiji osuđen novinar Sergej Gordijevič za klevetu na 1,6 godinu zatvora. On je optužen jer je vređao predsednika Lukašenka i dva milicionera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OBUSTAVLJENA ISPORUKA RUSKOG GASA U FINSKU: Ventili zavrnuti jutros u 7 časova po lokalnom vremenu