MINSK UNAPRED OPTUŽEN: Istraga zagonetne smrti beloruskog opozicionara Vitalija Šišova u parku u Ukrajini

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

03. 08. 2021. u 19:06

RUKOVODILAC "Beloruskog doma u Ukrajini" Vitalij Šišov koji se bavio pomaganjem beloruskim emigrantima pronađen je obešen u kijevskom parku nedaleko od zgrade u kojoj je živeo.

МИНСК УНАПРЕД ОПТУЖЕН: Истрага загонетне смрти белоруског опозиционара Виталија Шишова у парку у Украјини

Vitalij Šišov

Policija je uzela njegov telefon i lične stvari. Istražitelji tek treba da odgovore radi li se o samoubistvu ili je neko obesio Šišova. Ukrajinska policija ne isključuje da je Šišov ubijen.

Policija je uzela snimke kamera koje su bile na mestu događaja.

Šišov je u ponedeljak otišao iz kuće da trči u parku i nije se vratio. Zbog toga je njegov deda alarmirao policiju koja je sa psima pokušavala da pronađe Šišova. Tek u utorak je pronađeno njegovo telo. Sa mobilnog telefona Šišova je bilo više telefonskih poziva koji su odmah prekidani.

Ljudi bliski Šišovu kažu da je on govorio da je primetio da ga prate. Navodno su sa njim na ulici pokušavali da razgovaraju nepoznati ljudi. O tome je već bila obaveštena policija. U organizaciji kojom je Šišov rukovodio tvrde da je njegovo ubistvo isplanirana akcija beloruskih službi. Šišov je prešao da živi u Kijev u jesen 2020. godine. Bivši beloruski oficiri policije koji imaju svoju organizaciju BYPOL tvrde da beloruski KGB sprovodi široku operaciju kidnapovanja i likvidacija najistaknutijih članova opozicije koji se nalaze u inostranstvu.

Interesantno je da je Aleksandar Lukašenko ispričao kako su na dan izbora 9. avgusta 2020. godine neki hteli da zapale zgradu u kojoj su se okupili opozicionari. Tada je naredio tadašnjem šefu KGB Belorusije da pošalje specijalce jedinice "Alfa" da ne dopuste da se zapali zdanje, jer kako je rekao Lukašenko, odmah bi za to optužili vlasti.

O planiranom požaru Lukašenko je saznao od vojske koja je imala zadatak da čuva predsedničku kandidatkinju Svetlanu Tihanovsku. Lukašenko i sada tvrdi da za sve provokacije koje Zapad planira i režira unapred optužuje njega.

U ponedeljak je u Belorusiji osuđen novinar Sergej Gordijevič za klevetu na 1,6 godinu zatvora. On je optužen jer je vređao predsednika Lukašenka i dva milicionera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...