IGNORIŠU IZJAVU SESTRE KIM DŽONG UNA: Južna Koreja još nije donela odluku o vežbama sa SAD

Tanjug

03. 08. 2021. u 00:44

JUŽNA Koreja je saopštila danas da još nije doneta odluka o zajedničkim vojnim vežbama sa SAD, ali da ne bi trebalo da se stvaraju tenzije.

ИГНОРИШУ ИЗЈАВУ СЕСТРЕ КИМ ЏОНГ УНА: Јужна Кореја још није донела одлуку о вежбама са САД

Foto: EPA

Južna Koreja i SAD redovno izvode vojne vežbe, uglavnom u proleće i na leto, ali Severna Koreja ih kritikuje, nazivajući ih probom rata. Kim Jo DŽong, sestra severnokorejskog lidera Kim DŽong Una, izjavila je u nedelju da će Južna Koreja, ako izvede planiranu zajedničku vojnu vežbu sa SAD, naštetiti odlučnosti dve Koreje da obnove odnose.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je danas da su Seul i Vašington razgovarali o vežbama, ali da odluka još nije doneta, preneo je Rojters.

- Nemamo komentar na njenu izjavu, ali u vezi sa vežbama vreme i način nisu finalizovani - rekao je portparol Ministarstva Bo Seung-čan na konferenciji za novinare.

On je kazao da će saveznici doneti odluku nakon što razmotre situaciju sa kovidom 19, zajednički odbrambeni stav, planirani prenos ratne operativne kontrole i pitanje podrške diplomatskim naporima za uspostavljanje trajnog mira na Korejskom poluostrvu.

Li DŽong-džo, portparolka južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje, koje se bavi međukorejskim poslovima, rekla je da vežbe ni u kom slučaju ne bi trebalo da budu izvor vojne napetosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)