"RAT" IZMEĐU AUSTRALIJE I KINE SE NASTAVLJA: Pokušali da blokiraju upotrebu "Sinofarm" vakcina u Papua Novoj Gvineji

Novosti online

02. 08. 2021. u 20:55

SERIJA sukoba na ekonomskom i diplomatskom nivou između Kine i Australije proširio se na vakcinaciju u pacifičkom regionu.

РАТ ИЗМЕЂУ АУСТРАЛИЈЕ И КИНЕ СЕ НАСТАВЉА: Покушали да блокирају употребу  Синофарм вакцина у Папуа Новој Гвинеји

Foto: Z. Jovanović

Sukob se nastavio nakon što je Kina optužila Australiju da pokušava da blokira upotrebu "Sinofarmove" vakcine u Papua Novoj Gvineji.

Australija i Kina su nedavno ponudili Papua Novoj Gvineji pomoć u borbi protiv pandemije, ali je Kina optužila Australiju za sabotažu i pokušaj blokade korišćenja vakcine kineske kompanije "Sinofarm", preneo je En-Bi-Si.

U pitanju je optužba koja ukazuje na povećane tenzije u pacifičkom regionu, gde se Kina i Australija nadmeću za uticaj.

- To je konstanta u obrascu koji se pojavio poslednjih godina. Prikazivanje Australije kao nekoga ko nije na strani Pacifika je deo strategije Kine - naveo je Grejem Smit sa Australijskog nacionalnog univerziteta.

Kina je u poslednjih 20 godina postala treći najveći donator u regionu Pacifika, dok pre toga gotovo da nije imala nikakvo prisustvo.

Sa gotovo devet miliona stanovnika, Papua Nova Gvineja je jedna od kulturno najraznolikijih zemalja na svetu, a poput mnogih zemalja u razvoju, okrenula se međunarodnoj zajednici za pomoć u vakcinaciji protiv koronavirusa, a potreba za većim brojem vakcina se javila nakon velikog broja zaraženih u martu.

Kina je u julu optužila Australiju za "sabotažu vakcinama", a kinesko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je Australija "iskoristila probleme sa vakcinacijom kako bi stupila u političku manipulaciju".

Nakon toga je Australija odbacila optužbe, a australijski ministar za međunarodni razvoj i Pacifik Zed Seselja je rekao za En-Bi-Si da je javno zdravlje globalni interes.

- Odluke o odobravanju vakcine i njihovom korišćenju su suverene stvari za zemlje u kojima će se koristiti - dodao je australijski ministar.

Australija je poslala 28.000 doza "Astra-Zenekine" vakcine u Papua Novu Gvineju, dok je putem "Kovaks" programa dobijeno još 278.000 doza. Pored toga, pacifička država je dobila nekoliko miliona dolara za borbu protiv pandemije.

Kina je Papua Novoj Gvineji obezbedila 200.000 doza "Sinofarmove" vakcine, ali je isporuka odložena do juna, pošto se čekalo odobrenje SZO za upotrebu vakcine.

Kako prenosi lokalni mediji, samo je 4.000 doza "Sinofarmove" vakcine upotrebljeno u Papua Novoj Gvineji, od čega je većina data građanima Kine.

Region Pacifika nije jedini izvor tenzija između Kine i Australija, a odnosi dve zemlje su se pogoršali poslednjih godina. Niz događaja doveo je do narušavanja donosa, uključujući i to što su australijske bezbednosne službe među prvima uočile "Huavej" kao pretnju po bezbednost, ali i zahtev vlade Australije za nezavisnu istragu nastanka kovida 19.

Analitičari navode da je Australija ispred svih, kada je u pitanju kritikovanje Kine, zbog čega su kineske vlasti izdvojile Australiju kao zemlju koju bi trebalo kazniti zbog ponašanja.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)