SUPROTSTAVLJANJE "AGRESIVNOJ RUSKOJ POLITICI“: Drugi najvažniji prioritet nove strategije Kijeva

Novosti onlajn

30. 07. 2021. u 19:05

SAVET za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine potvrdio je strategiju spoljne politike zemlje prema kojoj su prioriteti članstvo u EU i NATO i suprotstavljanje „agresivnoj ruskoj politici“, rekao je šef diplomatije Dmitrij Kuleba.

СУПРОТСТАВЉАЊЕ АГРЕСИВНОЈ РУСКОЈ ПОЛИТИЦИ“: Други најважнији приоритет нове стратегије Кијева

Foto: pixabay

- Danas je istorijski dan. Prvi put za 30 godina od sticanja nezavisnosti Ukrajina je dobila preciznu, jasnu i sadržajnu strategiju spoljnopolitičke delatnosti…U dokumentu je jasno određen cilj spoljne politike – pozicioniranje Ukrajine u svetu kao snažne i autoritetne evropske zemlje - rekao je Kuleba.

Prema njegovim rečima, dokument definiše šest prioritetnih pravaca spoljne politike. Prvi je osiguravanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti Ukrajine, drugi – suprotstavljanje agresivnoj politici Rusije, treći – članstvo u EU i NATO.

Pored toga, u prioritete spadaju i promovisanje ukrajinskog izvoza i privlačenje investicija, zaštita prava Ukrajinaca u inostranstvu i promovisanje pozitivnog imidža zemlje.

Vlada je usaglasila strategiju početkom juna.

Podsetimo, odnosi Rusije i Ukrajine pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske republike, kao i zbog Krima, koji je ponovo ušao u sastav Rusije posle referenduma na poluostrvu. Ukrajinske vlasti više puta su optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu kojom se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)