DRASTIČAN SKOK NEMAČKOG DUGA: Raste strah od inflacije, evo koliko je svaki građanin zadužen

Novosti online

29. 07. 2021. u 22:49

NEMAČKI državni dug je porastao čak 14.4 odsto u prvoj godini pandemije, što je drastičan skok koji nije zabeležen do sada.

ДРАСТИЧАН СКОК НЕМАЧКОГ ДУГА: Расте страх од инфлације, ево колико је сваки грађанин задужен

Foto: Depositphotos

Iako ekonomisti smatraju da to nije veliki problem, nisu svi optimistični zbog rasta državnog duga mogućeg skoka inflacije.

Dug od čak 2.17 hiljada milijardi evra je nagomilao javni sektor Nemačke krajem 2020. godine. To je dug prema privatnim finansijskim institucijama, fondovima ili drugim preduzećima, kako u Nemačkoj, tako i van nje.

Proračunato po stanovniku, svaki građanin sada prosečno duguje 26.141 evro, dok je krajem 2019. bio dužan "samo" 22.860 evra. Nemački statistički zavod nikada nije zabeležio takvu eksploziju duga - samo u godini izbijanja pandemije on se povećao za 273.8 milijardi evra.

To je rezultat činjenice da je Nemačka, uprkos "zamrzavanju" privrede tokom pandemije, otvorila kasu kako bi sprečila otkaze i stečajeve firmi.

To je pre svega bila odluka savezne nemačke vlade, pa je tako njen dug i najviše porastao za 18,1 odsto. Šesnaest nemačkih pokrajina bile su nešto opreznije, i njihov dug se povećao u proseku za 9,8 procenata, na 636 milijardi evra. Još oprezniji su bili gradovi i opštine čiji je dug uvećan za samo 1,5 odsto, na 133,3 milijardi evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a