DAJU DVA PASOŠA, SAMO DA NIJE RUSKI: U ukrajinskom parlamentu uskoro počinje rasprava o legalizaciji dvojnog državljanstva

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

30. 07. 2021. u 10:14

VLASTI Ukrajine će dozvoliti svojim građanima dvojno državljanstvo, ali ono ne može biti rusko.

ДАЈУ ДВА ПАСОША, САМО ДА НИЈЕ РУСКИ: У украјинском парламенту ускоро почиње расправа о легализацији двојног држављанства

Foto Arhiva

Vrhovna rada (parlament) će odmah posle godišnjih odmora o tome doneti zakon. Neki poslanici predlažu da budu kažnjavani oni koji skrivaju da imaju dvojno državljanstvo.

Mnogi se opravdano pitaju zbog čega građani Ukrajine neće moći da imaju i rusko državljanstvo? Ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba kaže da će Ukrajinci moći da imaju drugi pasoš, ali samo prijateljske zemlje u koje se ne ubraja Rusija. Osoba za koju se utvrdi da ima i rusko državljanstvo, izgubiće ukrajinsko.

Kad se zna da je minulih godinu dana oko milion građana Ukrajine dobilo i ruske pasoše, znači da će vlasti moći da im oduzimaju ukrajinska državljanstva. U Nacrtu novog zakona o državljanstvu se upravo kaže da će bez ukrajinskog ostajati po automatizmu oni koji budu imali ruske dokumente.

Zamenik rukovodioca administracije predsednika Ruske Federacije Dmitrij Kozak izjavio je da je od 2016. do 2020. godine državljanstvo Rusije dobilo 978.000 građana Ukrajine. Ruski pasoš žele da dobiju ne samo stanovnici Donbasa već i ostalih delova Ukrajine. Oni koji žive u Donbasu imaju pravo da po pojednostavljenoj proceduri dobiju ruski pasoš i to je iskoristilo 583.000 ljudi. Oni će imati i pravo glasa na izborima za ruski parlament, sredinom septembra.

Po ukrajinskom ustavu građani ne mogu imati dvojno državljanstvo i do sada je jedan broj bogatijih imao pasoše Izraela, Kipra i još nekih evropskih zemalja. Predsednik Vladimir Zelenski je pre dve nedelje potpisao ukaz kojim je obavezao sve činovnike da jednom godišnje prijave imaju li, osim ukrajinskog, još neko državljanstvo.

U martu ove godine u Kijevu je počela rasprava o tome treba li legalizovati dvojno državljanstvo. Ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je objasnio da će to pojednostaviti život milionima građana Ukrajine koji rade u inostranstvu, a žele da sačuvaju ukrajinsko državljanstvo. Tada je ministar Kuleba najavio da sadašnje vlasti žele da legalizuju pravo da Ukrajinci mogu da imaju i državljanstvo neke zemlje EU i "prijateljskih zemalja", ali je istakao da na tom spisku nije Rusija.

Građani Ukrajine koji imaju dvojno državljanstvo neće moći da budu na dužnostima, u državnom rukovodstvu i organima vlasti na svim nivoima. Takođe, neće moći da rade u strateškim kompanijama i na mestima gde bi mogli da znaju državne tajne.

RAT PODELIO UKRAJINCE

DO rata u Donbasu oko 90 odsto Ukrajinaca imalo je dobar odnos prema Rusiji. Sada se prema najnovijem istraživanju 41 odsto stanovnika Ukrajine slaže sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da su Ukrajinci i Rusi jedan narod. S druge strane, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da su Ukrajinci i Rusi različiti narodi, a tako misli i 55 odsto građana Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)