KULTURA UJEDINJUJE SVET: G20 u Rimskim monumentima

Milica Ostojić

29. 07. 2021. u 18:39

G20 KOJI se uobičajeno susreće sa temama kao što su ekonomija, ambijent, kako nahraniti gladne u svetu, ovoga puta Italija, aktuelni predsedavajući, uvrstila je u Samit 29. i 30. jula kulturu i priprema usvajanje Deklaracije tako da i ona postane centralna tema ovog međunarodnog skupa.

КУЛТУРА УЈЕДИЊУЈЕ СВЕТ: Г20 у Римским монументима

FOTO: printskrin

Kultura je ogromni instrument dijaloga među narodima, tradicijama i različitim civilizacijama i jedan snažan motor za razvoj i porast u harmoniji među narodima. Mnogo godina tematika iz kulture ostajala je na margini velikih međunarodnih skupova i dogovora i to je bio razlog što je Italija odlučila da G20 posveti ovoj velikoj temi u dva dana u Rimu u znak ponovnog početka polaska posle pandemije.

Određena su četiri kultna mesta gde će se danas i sutra odvijati Samit, otvaranje je predviđeno u Koloseumu gde će zvanično biti otvorena  Arena, u prisustvu 20 ministara kulture i 40 delegacija na čelu sa premijerom Mariom Dragijem i ministrom za kulturu Dariom Frančeskinijem. Večeras sledi koncert u palati Predsednika Republike Kvirinalu pod dirigentskom palicom Rikardo Mutija, a ministarski susreti će se odvijatui sutra u Galeriji Barberini, sedištu Nacionalne galerije antičke umetnosti i na kraju poseta Galeriji Borgeze gde su smeštena remek dela Berninija, Rafaela, Karavađa, Kanove, Ticijana....

Osnovne teme G20 biće: podrša i zaštita poslenika u kulturi posle pandemije, zaštita kulturnog blaga od vremenskih nepogoda, od neodrživog saobraćaja koji šteti kulturnim dobrima, obrazovanju kadrova u oblasti kulture i investicijama u ljudske resurse, o doprinosu industrijske i kreativne kulture i posebno digitalizovane koja je u porastu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove