BRITANSKI NAUČNIK OPTIMISTIČAN: Korona polako odlazi?

Novosti online

27. 07. 2021. u 19:40

DOK Srbija i mnoge zemlje sveta strahuju od novog talasa korona virusa koji se očekuje na jesen, Velika Britanija bi do tada trebalo da "isprati" pandemiju.

БРИТАНСКИ НАУЧНИК ОПТИМИСТИЧАН: Корона полако одлази?

EPA

Prema rečima profesora Nila Fergusona, čoveka koji je bio "arhitekta lokdauna" u ovoj zemlji, Velika Britanija će do jeseni ostaviti iza sebe "glavni udar" pandemije korona virusa.

Ferguson je rekao da je efikasnost vakcine značajno promenila stanje u zemlji i stručnjacima dala prostora da imaju optimistične prognoze za budućnost, prenose britanski mediji.

Profesor, koji je odigrao ključnu ulogu prilikom uvođenja prvog lokdauna na ostrvu kaže da se i dalje može očekivati porast broja slučajeva na jesen, jer će deca krenuti u školu. Međutim, veruje da više neće biti scenarija u kojima umire na hiljade ljudi i da se bolnice rapidno pune.

- Opasnost i dalje nije prošla, ali mislim da se jednačina drastično promenila. Vakcine su pomogle da se smanji rizik od teže kliničke slike i tragičnog ishoda - kaže Ferguson.

On je rekao da je optimističan i da se nada da će Velika Britanija uskoro moći da odahne.

- Verujem da ćemo do kraja septembra ili oktobra videti leđa najvećem delu pandemije. Kovid je i dalje tu, i dalje odnosi živote, ali onaj glavni udar će biti iza nas - rekao je on.

Izjava Fergusona usledila je nakon što je broj obolelih u Velikoj Britaniji u padu šesti dan za redom. U ponedeljak je zabeleženo 24.950 novih slučajeva, dok je 20. jula bilo registrovano 46,558.

Ipak, beleži se porast broja hospitalizovanih. U ponedeljak je zabeleženo da je 5.055 pacijenata na bolničkom lečenju u Engleskoj. To je porast od 33 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu, i najveći broj hospitalizovanih od 18. marta ove godine.

Ferguson, koji je član kriznog štaba, rekao je da je i dalje prerano da se govori kakav efekat će imati popuštanje mera 19. jula.

Kako je istakao, to će se videti tek za nekoliko nedelja.

- Moramo da ostanemo oprezni, pogotovo sada kada nas očekuje više kontakata jer će početi škola i vreme će se pogoršati - rekao je profesor.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)