BIOSKOPI I POZORIŠTA PRAZNI: Pometnja u Francuskoj zbog nove sanitarne propusnice, radnici u kulturi poručuju - katastrofa!

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

27. 07. 2021. u 17:52

UVOĐENjE sanitarne propusnice uvelo je pravu pometnju među određene branše u Francuskoj.

БИОСКОПИ И ПОЗОРИШТА ПРАЗНИ: Пометња у Француској због нове санитарне пропуснице, радници у култури поручују - катастрофа!

Foto: AP

Bioskopi i pozorišta zvrje prazni, a udruženje koje okuplja kinooperatere i svet teatra krivicu za to svaljuje na novu meru koja je uvedena pre nekoliko dana. Pozorišta su izgubila od 30 do čak 75 odsto publike za samo jedan vikend. Nedelju dana pre uvođenja propusnice, sale je posetilo 2,16 miliona ljudi, a sedam dana kasnije samo 1,1 milion.

Od prošle srede, sanitarna propusnica je neophodna za ulazak na sva mesta s događajima u oblasti kulture koja primaju više od 50 ljudi. To podrazumeva kompletno vakcinisanje, negativan test ne stariji od 48 sati ili potvrdu o preležanom kovidu staru najviše šest meseci.

Ova mera stupila je na snagu samo nekoliko nedelja pošto su institucije kulture ponovo otvorile vrata, posle višemesečne pauze zbog pandemije korona virusa. Trenutno ima mnogo otkazivanja mesta u pozorištima. Neki još nisu stigli da se vakcinišu, drugi još nisu primili drugu dozu, trećima nisu prošle dve nedelje od drugog cepljenja... Neki su, čak, potpuno smetnuli s uma da moraju da poseduju ovaj dokument, pa su morali da se vrate s blagajne.

Sve to pravi velike gubitke pozorištima i bioskopima. Njihovi predstavnici ističu da moraju da zaposle sto odsto osoblja da bi ove institucije kulture radile, bez obzira na broj prisutnih u salama. Zato ovih dana s njihove strane mogu da se čuju reči kao što su "katrastrofa" i "kataklizma". Sofi Dilak, upraviteljka nekoliko sala u Parizu, ističe da, "ukoliko je neko hteo da ubije bioskop, ne bi uradio drugačije".

Ipak, korona virus ponovo dobija na zamahu u Francuskoj, sanitarna situacija preti da se pogorša, a broj bolesnika ponovo raste, pre svega zbog rasprostranjenosti soja delta. U takvoj situaciji vlasti su preduzele drastične mere i sanitarnu propusnicu uvele svugde gde se nalazi velika koncentracija ljudi. Ko nije spreman da se testira ili vakciniše, nema šta da traži na mestima kao što su bazeni, bioskopi, pozorišta, muzeji, galerije.

Još komplikovanije će biti od nedelje, kada će propusnica biti neophodna i za restorane, kafiće, tržne centre, vozove, autobuse, avione.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu