BUKTE POŽARI NA ISTOKU RUSIJE: Visoke temperature otežavaju gašenje vatre u Jakutiji (FOTO)

B. Vlahović

19. 07. 2021. u 08:08

OD POČETKA jula u Jakutiji na severu Rusije bukte požari. Do sada je zabeleženo većih i manjih 223 požara. Već je izgorelo oko milion i dvesta hiljada hektara šume.

БУКТЕ ПОЖАРИ НА ИСТОКУ РУСИЈЕ: Високе температуре отежавају гашење ватре у Јакутији (ФОТО)

FOTO: Aviolesohrani

Zbog gustog dima i smanjene vidljivosti u Jakutsku je prestao da radi aerodrom, a takođe su prestali da plove brodovi po reci Leni. U Ministarstvu za vanredne situacije kažu da visoke temperature otežavaju gašenje požara.

FOTO: Aviolesohrani

Na gašenju požara angažovana je i avijacija koja baca velike količine vode iz aviona-amfibija BE-200 i helikoptera.

Velika zadimljenost i zagađenost vazduha zabeležena je u 18 rejona Jakutije. Na zaštiti od širenja požara u regionu glavnog grada Jakutska angažovano je 2248 ljudi i 271 jedinica tehnike, buldožeri, traktori, cisterne sa vodom i dr.

FOTO: Aviolesohrani

U gašenju požara učestvuju i stanovnici tog regiona koji se bore da sačuvaju svoje kuće. Veliki je problem što vatru širi vetar.

Ovakvu godinu stanovnici Jakutije ne pamte. Zima je bila izuzetno hladna, zatim je stalno bilo oblačno a potom je došlo žarko leto i požari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)