SEVERNI TOK 2 KNEDLA U GRLU: Poseta Angele Merkel Vašingtonu nije razrešila jedno od gorućih pitanja

I. STANOJEVIĆ

17. 07. 2021. u 19:40

NEDOSTAJAĆETE mi na budućim samitima. Stvarno hoćete - poručio je američki predsednik Džozef Bajden odlazećoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, tokom njene poslednje političke posete Vašingtonu.

СЕВЕРНИ ТОК 2 КНЕДЛА У ГРЛУ: Посета Ангеле Меркел Вашингтону није разрешила једно од горућих питања

Foto AP

Berlinska šefica, koja najvišu državnu funkciju napušta u septembru kada se u Nemačkoj održavaju parlamentarni izbori, uzvratila je u prisnom tonu, oslovljavajući Bajdena sa "dragi Džo".

Sve ovo, ipak, nije uspelo da popravi konačni bilans razgovora o "Severnom toku 2". Bajden i Merkelova nisu uspeli da reše nesporazum oko ruskog gasovoda. Složili su se, međutim, oko toga da Moskvi ne treba da se dozvoli da koristi energetski izvor kao oružje pritiska na susede.

- Dobri prijatelji ne moraju da se slože uvek - rekao je Bajden novinarima posle dve runde razgovora u Beloj kući, dodajući da su tražili rešenje za mere koje bi mogli da sprovedu ukoliko Rusija počne da predstavlja pretnju.

Bajden je izrazio zabrinutost zbog gasovoda vrednog 11 milijardi dolara, koji treba da šalje gas od ruskog Arktika ka Nemačkoj preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu i lišavajući je vrednih tranzitnih naplata. Vašington vrši pritisak na Nemačku da osigura da Rusija ne može da koristi gasovod koji je 98 odsto kompletiran, sa ciljem da naškodi

Ukrajini, ili bilo kom savezniku na istoku Evrope.

Merkelova je najavila da bi Rusija mogla da se suoči sa sankcijama ukoliko prekrši dogovor o nastavku snabdevanja gasom preko Ukrajine.

Foto EPA

Tako je sa obe strane Atlantika ostala nervoza oko toga da li će Amerika i Nemačka uspeti da prevaziđu neslaganja oko "Severnog toka 2", koji se privodi kraju. Uprkos tome što je fokus posete bio usmeren na taj glavni zadatak, uz pominjanje i ostalih gorućih tema kao što su Avganistan i Kina, strahovite poplave koje su zahvatile Nemačku i deo Evrope odnoseći ljudske živote, nametnule su se kao prioritet. Merkelova je iz Vašingtona svojim sunarodnicima poslala poruku podrške i izrazila saučešće porodicama poginulih, a njen domaćin je učinio slično, nudeći pomoć SAD.

Šefica iz Berlina izrazila je zadovoljstvo susretom sa Kamalom Haris, prvom damom potpredsednikom u Beloj kući, sa kojom je otpočela posetu doručkom, a potom imala i "slatku pauzu", uz sufle i sezonsko voće.

DIPLOMATSKI ODGOVOR

ZAMOLjENA da uporedi svoj odnos sa Džozefom Bajdenom i onaj sa njegovim prethodnikom Donaldom Trampom, Angela Merkel je, kako pišu američki mediji, "odgovorila diplomatski, da je jedino što je uvek u interesu svakog nemačkog kancelara, potreba da sarađuje sa svakim šefom Bele kuće". Potom je, ipak, uz osmeh dodala da je "danas razmena mišljenja bila veoma prijateljska".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!