NEMCI SA STRAHOM GLEDAJU U OVO MESTO: Ako popusti Štajnbah, katastrofa će postati još veća (VIDEO)

Novosti online

16. 07. 2021. u 19:41

NEMAČKA se još nosi s katastrofalnim poplavama koje su odnele više od stotinu života i uništile brojne stambene i poslovne objekte, a već preti nova opasnost.

НЕМЦИ СА СТРАХОМ ГЛЕДАЈУ У ОВО МЕСТО: Ако попусти Штајнбах, катастрофа ће постати још већа (ВИДЕО)

Foto: AP Photo/Virginia Mayo/Google maps

Strahuje se da bi mogla popustiti ogromna brana nedaleko od Kelna koja je takođe pod navalom bujičnih poplava.

Vlasti su naredile evaukaciju stanovnicima nekoliko sela na jugu regije jer veruju da bi brana Štajnbah mogla da popusti i izazove novu katastrofu, piše Nju Sivil Endžiniring.

Dosad je poplavljene regije napustilo oko četiri i po hiljada ljudi i malo je verovatno da će se uskoro vratiti u svoje domove jer prognostičari najavljuju nove padavine. Inžinjeri i vatrogasci čitave noći su ispumpavali vodu iz akumulacionog jezera, postigavši da se nivo vode smanji za oko dva centimetra.

Lokalne vlasti su ujutro izdale saopštenje kako je situacija stabilna, ali i dalje vrlo opasna. Voda se i dalje ispumpava, a radi sigurnosti zatvoren je krak auto-puta 61.

Brana je izgrađena u razdoblju od 1934. do 1936, a detaljno je renovirana od 1998. do 1990. Rezervoar se prostire na više od četrnaest hektara zemljišta, na najdubljoj tački dubok je više od 17 metara, a kapacitet mu je milion kubnih metara vode.

(Jutarnji)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?