VOJSKA IZLAZI NA ULICE: Haos u Južnoj Africi ne jenjava

Novosti online

12. 07. 2021. u 18:29

JUŽNOAFRIČKA Republika rasporedila je danas vojsku na ulice kako bi ugušila nasilne proteste koji su izbili zbog zatvaranja bivšeg predsednika Džejkoba Zume koji pred Vrhovnim sudom osporava optužbe.

ВОЈСКА ИЗЛАЗИ НА УЛИЦЕ: Хаос у Јужној Африци не јењава

Foto: AP Photo/Themba Hadebe

Nakon višednevnih sporadičnih nereda u kojima je život izgubilo najmanje šestoro ljudi, policija je saopštila da se izgredi intenziviraju i potvrdila da je uhapšeno ukupno 219 osoba, prenosi Rojters.

Dim iz zapaljenih zgrada dizao se u vazduh dok je roba iz opustošenih prodavnica razbacana pored puta u Pietermaricburgu u Zuminoj rodnoj provinciji KvaZulu-Natal, ali incidenti su se proširili i na Johanesburg.

Televizijski kanal NCA je prikazao današnji snimak požara na krovu tržnog centra u Pitermaricburgu u istočnom delu Južne Afrike, gde će se Zuma pojaviti pred sudom.

Neredi su počeli prošle srede, neposredno nakon hapšenja Zume, koji je osuđen na zatvorsku kaznu od 15 meseci, jer je odbio sudsku naredbu da pruži dokaze u istrazi o korupciji na visokom nivou tokom njegovog devetogodišnjeg mandata koji je trajao do 2018. godine, preneo je ranije Rojters.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!