JALOVE PRETNJE BRISELA: Stupio na snagu sporni mađarski zakon koji je zategao odnose sa EU

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

08. 07. 2021. u 22:33

ODNOSI između Mađarske i EU u četvrtak su se dodatno zategli. Seriji neslaganja dodat je važan deo u mozaiku nerazumevanja, stupanjem na snagu novog mađarskog zakona o zabrani promovisanja homoseksualizma među maloletnicima.

ЈАЛОВЕ ПРЕТЊЕ БРИСЕЛА: Ступио на снагу спорни мађарски закон који је затегао односе са ЕУ

Foto AP

Ovo slovo zakona ima veliki simbolični značaj, jer u Briselu poklanjaju naročitu pažnju zaštiti ugroženih grupa, među koje spada i LGBT populacija.

I dok u Budimpešti naglašavaju da je reč o zabrani promovisanja, u Briselu na to gledaju kao na izostanak podrške homoseksualcima. Mađarska to vidi kao zaštitu porodice, a vrh EU kao cenzuru i sramotu. Konkretno, zakonom se zabranjuje promocija identiteta pola drugačijeg od onog po rođenju, promene pola i homoseksualnosti maloletnicima. Tako na udar dolaze i knjige, stripovi, filmovi, nastavni program.

Dan uoči stupanja na snagu spornog zakona, i višenedeljnih pretnji, u EU su podigli ton i zapretili sankcijama. Presednica EK Ursula fon der Lajen je poručila da će, ukoliko Mađarska ne preispita svoju odluku, Evropska komisija iskoristiti mogućnosti koje ima kao čuvar ugovora.

To znači otvaranje kaznene procedure za flagrantno kršenje evropskih zakona iz člana 7 Lisabonskog sporazuma, što može da dovede do sankcija Evropskog suda pravde i gubljenja nekih prava iz članstva na određeno vreme, kao što je, na primer, pravo glasa u Evropskom savetu. Ali, to je tako na papiru. U stvarnosti, do toga se veoma teško dolazi. Pre svega, jer se odluke donose jednoglasno. U evropskim krugovima ne vide mogućnost da, na primer, Poljska glasa za kažnjavanje Mađarske. Raniji pokušaji kažnjavanja, baš ove dve zemlje, tako nisu urodili plodom.

Takođe, procedura je duga, postoji više prava žalbi. Isključenje iz EU se ne predviđa, iako su neke zapadne članice u ovom slučaju čak i to tražile.

Ono što bi daleko više moglo da naudi Budimpešti su finansijske sankcije, kao što je, na primer, zaleđivanje evropske pomoći za ekonomski oporavak od posledica pandemije ili uskraćivanje pristupa nekim fondovima. Već su se pojavile ideje da, na primer, subvencije bude zabranjene mađarskim firmama koje su već bile opomenute zbog kršenja prava na korišćenje fondova.

Ali, teško je zamisliti da bi rascep mogao da ide toliko daleko.

(NE)MOGUĆNOST ISKLjUČENjA?

U ZAPADNOJ Evropi se dižu mnogi glasovi protiv Mađarske. Francuski državni sekretar za evropske poslove Kleman Bon je, tako, ocenio novi mađarski zakon kao skandalozan. Poručio je i da takve vlade koje ne poštuju ljudska prava nemaju šta da traže u EU, ali i dodao da u Mađarskoj i Poljskoj postoje udruženja koja štite prava, iz čega proizilazi da je protiv isključenja Mađarske iz EU. Za to, uostalom, i ne postoji zakonska mogućnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?