ODLAŽU UKIDANJA OGRANIČENJA: Francuska delimično zadržava mere zbog mutiranog delta soja korona virusa

Tanjug

30. 06. 2021. u 23:31

FRANCUSKA je danas odlučila da odloži ukidanje ograničenja zbog novih infekcija korona virusom na jugozapadu zemlje, dok vlada očekuje da će četvrti talas kovid-19 verovatno biti prouzrokovan delta sojem.

ОДЛАЖУ УКИДАЊА ОГРАНИЧЕЊА: Француска делимично задржава мере због мутираног делта соја корона вируса

Foto: AP

Naučni i medicinski stručnjaci poručuju da je varijanta delta, koja je prvi put otkrivena u Indiji, prenosivija od ostalih oblika virusa, a njeno brzo širenje širom sveta dovelo je do toga da su neke zemlje ponovo uvele ograničenja za putovanja.

Portparol francuske vlade Gabrijel Atal je izjavio da će zbog visokog prisustva delta soja u regionu Lande, na jugozapadu Francuske, biti odloženo do 6. jula ukidanje ograničenja koja su na snazi u toj oblasti, prenosi Rojters.

- Ne želimo da rizikujemo ponovno restartovanje epidemije. To znači da je ublažavanje restriktivnih mera, koje se danas odvija na nacionalnom nivou, odloženo u Landeu do 6. jula - rekao je Atal.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran rekao je ranije ove nedelje da varijanta delta sada predstavlja oko 20 odsto svih francuskih slučajeva kovid-19. Profesor Žan-Fransoa Delfresi, koji je na čelu vladinog savetodavnog ekspertskog tima za kovid-19, rekao je da će delta soj koronavirusa verovatno prouzrokovati četvrti talas pandemije, koji će, kako je ocenio, biti manje ozbiljan od prethodna tri talasa. Delfresijevo upozorenje ponovio je danas epidemiolog Arno Fontane, koji takođe očekuje četvrti talas infekcija do septembra ili oktobra.

Francuske zdravstvene vlasti prijavile su danas 2.457 novih slučajeva kovid 19, što je najveći broj u poslednjih 11 dana, a sedmodnevni prosek dnevnih novih infekcija raste treći dan zaredom i iznosi 1.854.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)