BEZ POSLEDICA: Padom vlade Švedske nisu se promenili prioriteti OEBS

Tanjug

29. 06. 2021. u 11:57

PAD vlade u Švedskoj, koja ove godine predsedava OEBS-u, neće imati nikakve posledice na sprovođenje prioriteta predsedavanja, istakla je šefica švedske diplomatije An Linde.

БЕЗ ПОСЛЕДИЦА: Падом владе Шведске нису се променили приоритети ОЕБС

FOTO: EPA

 - Švedska je preuzela obavezu i ispuniće je. Iako lično više ne budem tu, neće biti promenjeni prioriteti - objasnila je Linde u obraćanju medijima.

Najavila je da će nastaviti sa predvođenjem OEBS do posle izbora nove vlade u Švedskoj.

Prenela je da je pred početak predsedavanja Švedske OEBS-u razgovarala sa opozicionim strankama, sa kojima je postigla visok stepen saglasnosti o prioritetima.

Linde je ukazala da je, u prvih šest meseci predsedavanja, obavila brojna putovanja u krizne zemlje, podsećajući da je glavni prioritet rešavanje dugih konflikata.

 - Želim da misije OEBS mogu nastaviti sa radom - poručila je ona povodom diskusija u OEBS i nerešeno pitanje budžeta organizacije.

Takođe je navela da je sloboda medija jedan od prioriteta i naglasila da u zemljama koje pokriva OEBS vlada "zabrinjavajuće stanje".

Oštro je kritikovala nepostizanje dogovora o održavanju za ovu nedelju planiranu konferenciju o analizi bezbednosne situacije, zbog nedostatka konsenzusa o agendi.

 - Ako se očigledno povezuju pitanja koja nemaju veze sa tom konferencijom onda je to štetno u jednoj organizaciji koja donosi odluke konsenzusom - rekla je Linde ne želeći da otkrije ko je blokirao ovaj skup.

U OEBS-u se spekuliše da je ovaj skup nije održan zbog blokiranja u vezi konflikta između Jermenije i Azerbejdžana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024