ZLOSTAVLJALI ZATVORENIKE: Osuđena 52 zatvorska čuvara u Italiji!

Tanjug

29. 06. 2021. u 11:14

POSLE godinu dana istrage i suđenja, 52 bivša zatvorska čuvara i zaposlenika državnog zatvora “Santa Maria Kaupa” osuđeni na različite zatvorske kazne, jer su 6. aprila prošle godine maltretrali, tukli i ponižavali zatvorenike, piše list “Il fato Kotidijano".

ЗЛОСТАВЉАЛИ ЗАТВОРЕНИКЕ: Осуђена 52 затворска чувара у Италији!

Foto: B. D.

Slučaj je, u jeku pandemije kovida-19, izazvao zgražanje italijanske javnosti.

- To je bilo neizrecivo nasilje, zastrašivanje i ponižavanje, nenaoružanih zatvornika, nedostojno jedne civilizovane države - izjavio je javni tužilac.

Snimak nadzornih video kamera pokazuje kako su čuvari naterali zatvornike da nagi prolaze kroz špalir, dok su ih ovi tukli palicama, šakama, nogama, čak i jednog zatvorenika u invalidskim kolicima su pretukli, prisiljavali da kleče, silom im brijali glave i brade.

Kaznena ekspedicija zatvorskih čuvara usledila je zbog protesta zatvorenika da im budu uskraćene posete, uvedena zbog širenja kovida-19.

Neki od čuvara su nosili na glavi kacige, nadajući se da neće biti prepoznati.

Osuđeni čuvari su ometali istragu na razne načine.

Podmetali su u ćelije zatvorenika, kada su ovi bili odustni, razne predmete koji su mogli biti korišćeni za tuču, pokušali su da onemoguće uzimanje video snimaka nadzornih kamera zatvora, obmanjivali su istražne organe, a neki su za vreme tuče nosili kacige na glavi, nadajući se da neće biti prepoznati.

Međutim, dokaz za za kazne bilo više nego dovoljno.

Na mobilnim telefonima čuvara, koji su zaplenjeni, nađene su poruke kao “ubij životinju”, “sada smo mi država”, “nadam se da ćeš dobiti toliko batina da se nećeš oporaviti” i slično.

Slučaj je otkriven nakon što su telefonski razgovori između zatvorenika i članova porodice, posle premlaćivanja, objavljeni na fejsbuk stranici, a nakon toga je garant prava zatvorenika podneo i zvanični zahtev za istragu.

Jedan od sindikata zatvorskih radnika je povodom slučaja saopštio da je neophodna rekonstrukcija zatvorskog sistema.

Lider stranke “Liga”, Mateo Salvini je rekao “da ko pogreši treba i da odgovara, dvostruko ako nosi uniformu države koju zastupa”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri