KONAČNE SANKCIJE ZA POLICIJSKU BRUTALNOST: Danas izricanje kazne ubici DŽordža Flojda

Novosti online

25. 06. 2021. u 10:37

BIVŠI policajac Derek Šovin mogao bi danas da dobije kaznu od 30 godina zatvora na kraju suđenja za ubistvo Afroamerikanca DŽordža Flojda, koje je izazvalo najveće demonstracije protiv rasne nejednakosti u Americi u poslednjim decenijama.

КОНАЧНЕ САНКЦИЈЕ ЗА ПОЛИЦИЈСКУ БРУТАЛНОСТ: Данас изрицање казне убици Џорџа Флојда

Foto: Printscreen

Prema zakonu u Minesoti, minimalna kazna za Šovina (45) je 12,5 godina. On je u zatvoru od kada je proglašen krivim po tri tačke za prvostepeno ubistvo i ubistvo iz nehata pre dva meseca.

Sudija Piter Kejhil, koji će izreći kaznu u večernjim časovima po srednjoevropskom vremenu, utvrdio je otežavajuće okolnosti koje mogu biti osnova za mnogo težu kaznu. On je rekao da je Šovin "zloupotrijebio svoju poziciju poverenja i autoriteta" i poneo se prema Flojdu na "posebno okrutan" način pred maloletnicima.

Sudija je zaključio da je on počinio zločin kao deo grupe uz "aktivno učešće" još najmanje tri pripadnika policije. Šovin i trojica njegovih kolega uhapsili su Flojda (46) u maju prošle godine pod sumnjom da je iskoristio lažnu novčanicu od 20 dolara u jednoj radnji u Mineapolisu.

Vezali su ga lisicama i oborili na zemlju nasred ulice. Čovin mu je klečao na vratu blizu 10 minuta, a Flojd je uzalud zapomagao dok nije preminuo. Događaj je snimila jedna devojka. Nakon nekoliko sedmica mirovanja zbog restrikcija usljed pandemije virusa korona, stotine hiljada ljudi izašle su na ulice gradova širom SAD i u svetu sa zahtevom da se ukinu rasizam i policijska brutalnost.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)