TO SU SVE LAŽOVI I POKVARENJACI: Lukašenko o državama NATO-a - maštaju o jurišu na Istok

Novosti online

23. 06. 2021. u 17:59

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko je, komentarišući aktivnost NATO-a pored granica njegove zemlje, pozvao taj vojno-politički blok da ne „zamajava“ Minsk pričama o odbrambenim vežbama i miroljubivosti, a države NATO-a nazvao „lažovima i pokvarenjacima“ .

ТО СУ СВЕ ЛАЖОВИ И ПОКВАРЕЊАЦИ: Лукашенко о државама НАТО-а - маштају о јуришу на Исток

Foto: EPA/Depositphotos

- Vi ste najmanje lažovi, a ponajviše ste pokvarenjaci. Vi ste sve vreme lagali, obmanjivali nas, ali danas to neće moći. Mi ćemo sve uraditi da zaštitimo svoju zemlju - rekao je Lukašenko u Brestu tokom ceremonije posvećene 80. godišnjici napada nacističke Nemačke na SSSR.

Predsednik Belorusije je podsetio na obećanja NATO-a da se neće širiti prema Istoku.

- Mi smo se ovoga naslušali od 1941. godine, kada smo vam verovali i nismo naučili lekcije iz istorije, poklonivši vam posle pobede Istočnu Evropu, takozvane zemlje Varšavskog pakta, u zamenu za vaša obećanja da nikada nećete napraviti korak u našem pravcu - rekao je on.

Kako je naveo Lukašenko, u Minsku vide da kolektivni Zapad nastavlja da „mašta“ o novom "jurišu na Istok", svetskoj dominaciji i zapleni bogatih resursa istočno od Belorusije.

- I upravo ti naši sinovi, koji ovde stoje pod zastavom pobednika, zapamtite, oni će uraditi sve kako biste vi mirno živeli na svojoj zemlji, u Belorusiji. Vi, znači Ukrajinci, Belorusi i Rusi, Poljaci, Jevreji, Tatari. Svi koji žive na ovoj zemlji. To je vaša zemlja. Vas nigde ne čekaju i nemojte da verujete obećanjima da će vam time što ste dobili ‘kartu Poljaka’, dokument kojim se potvrđuje pripadnost poljskoj naciji, vas tamo primiti raširenih ruku - dodao je Lukašenko

Zamenik državnog sekretara saveta bezbednosti Belorusije Vladimir Arčakov je u aprilu izjavio da inostrane vojne vežbe pored granica sa Belorusijom se održavaju „bukvalno 24 sata“. Načelnik beloruskog Generalštaba Viktor Gulevič je ukazao na aktivnost Severnoatlantske alijanse u blizini Savezne države Rusije i Belorusije.

U Generalštabu Belorusije su u maju izjavili da strateški bombarderi NATO-a tokom demonstracijskih letova, sa velikim stepenom verovatnoće, razrađuju opcije za napad na Belorusiju i Rusiju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)