U EVROPI SITUACIJA EKSPLOZIVNA: Ruski ministar odbrane optužio NATO za obuzdavanje Rusije i Kine

D. D. S.

23. 06. 2021. u 12:05

SITUACIJA u Evropi je eksplozivna i zahteva donošenje odluka o deeskalaciji, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i optužio pojedine evropske zemlje da su zainteresovane za eskalaciju sukoba sa Rusijom.

У ЕВРОПИ СИТУАЦИЈА ЕКСПЛОЗИВНА: Руски министар одбране оптужио НАТО за обуздавање Русије и Кине

Foto: AP Photo/Bela Szandelszky/Yuri Kochetkov/Pool photo via AP

Kao primer naveo je korake Ukrajine koji su izazvali novu krizu u Donbasu uoči samita NATO u Briselu. Šojgu je kazao i da je NATO postao globalni vojno-politički savez čiji je glavni zadatak obuzdavanje Rusije i Kine. Dodao je da se u Evropi pojačala tendencija ka povećanoj vojnoj konfrontaciji.

- Ruska strana je predložila brojne mere. Na primer, radilo se o isključivanju područja izvođenja vežbi koja su blizu linija razdvajanja - rekao je Šojgu na 9. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

On je dodao da NATO opravdava aktivan razvoj regionalnog sistema protivraketne odbrane (PRO), između ostalog, "obuzdavanjem" Rusije, prenosi "Sputnjik".

- Još jedan trend poslednjih godina postaje sve veće raspoređivanje sistema PRO i njihovo povezivanje sa udarnim sredstvima. Ruski eksperti su više puta ukazivali na destabilizujuću ulogu protivraketne odbrane u azijsko-pacifičkom regionu. Naše procene situacije u potpunosti su potvrđene u Evropi u kojoj NATO sada predstavlja regionalnu PRO kao jedan od elemenata obuzdavanja Rusije. Stoga izjave o tome da protivraketna odbrana nije usmerena protiv Rusije i Kine padaju u vodu - rekao je Šojgu.

Šojgu je primetio da situaciju komplikuje činjenica da su nakon povlačenja Vašingtona iz rusko-američkog Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa uklonjena bilo kakva ograničenja u pogledu stvaranja i raspoređivanja raketa te klase, uključujući i u Aziji.

- Sa vojnog stanovišta, kombinacija udarne raketne komponente sa sredstvima PRO može da promeni odnos snaga ne samo u regionu, već i širom sveta. Ukoliko bude doneta odluka o razmeštanju raketa srednjeg dometa, ta situacija će predstavljati pretnju za istočne regione Ruske Federacije - upozorio je ministar.

On je ocenio da je sada neophodno iskoristiti potencijal Šangajske organizacije za saradnju jer bez saradnje sa Islamabadom i Teheranom nemoguće je rešiti "avganistansko čvorište".

Šojgu je upozorio i na to da niz zemalja stvara komandne centre čiji je glavni zadatak sprovođenje ofanzivnih operacija u kosmosu i sajber prostoru.

- Svet se ubrzano uvlači u novu konfrontaciju koja je daleko opasnija nego što je to bio slucaj tokom Hladnog rata - zaključio je Šojgu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

RUSI RASPOREĐUJU UBITAČNE RAKETE NA OSTRVU: Jačaju snage usmerene na vernog američkog saveznika, oglasio se Šojgu