LEK PROTIV ALCHAJMERA IZAZVAO "RAT": Tri ostavke u Savetodavnom odboru

I.S.

23. 06. 2021. u 11:34

AMERIČKA administracija za hranu i lekove (FDA) objavila je niz dokumenata koji otkrivaju borbu unutar Agencije, uoči njene kontroverzne odluke da odobri Biogenov lek Aduhelm za Alcajmerovu bolest.

ЛЕК ПРОТИВ АЛЦХАЈМЕРА ИЗАЗВАО РАТ: Три оставке у Саветодавном одбору

Foto: Depositphotos

Dokumenti otkrivaju nesuglasice unutar agencije, tako da su pojedina odeljenja podržala tradicionalno odobrenje, a druga su bila protiv. Na kraju, nakon višemesečnih internih rasprava, zvaničnici Agencije odobrili su lek koristeći ubrzani put odobravanja, koji zahteva istraživanje da bi se potvrdilo da lek deluje kako je predviđeno.

Odobrenje koje je objavljeno 7. juna naišlo je na žestoko protivljenje pojedinih naučnika, koji su kritikovali odluku FDA, što je kulminiralo javnim ostavkama tri od 11 članova njenog nezavisnog savetodavnog odbora.

Jedan od članova, Aron Keselhajm iz "Brajgem i ženske bolnice", povezane sa Harvardom, napisao je u ostavci da je to najgora odluka o odobravanju leka u novijoj istoriji SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi