BAJDENU ZABRANJUJU PRIČEST: Neslaganje sa šefom države oko prihvatanja abortusa

D. Savić

23. 06. 2021. u 07:33

RIMOKATOLIČKI biskupi u SAD su pokrenuli postupak da uskrate pričešćivanje drugom katoličkom predsedniku DŽozefu Bajdenu, koji inače redovno prisustvuje misama i ceo život praktikuje verske obrede.

БАЈДЕНУ ЗАБРАЊУЈУ ПРИЧЕСТ: Неслагање са шефом државе око прихватања абортуса

Foto Tanjug/AP

Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država glasala je, naime, za izradu novih smernica u odnosu prema Bajdenu zbog njegove podrške pravu na abortus, što je u suprotnosti sa katoličkim učenjem. Pričešće bi, pored Bajdena, moglo biti uskraćeno i drugim katoličkim političarima koji podržavaju pravo na abortus.

Glasanje je, kako navodi američki dnevnik "NJujork tajms", bilo "dramatična demonstracija sile rastućeg konzervativnog pokreta unutar katoličanstva". Na dan inauguracije Bajdena, nadbiskup Hoze Gomez iz Los Anđelesa, predsednik Konferencije katoličkih biskupa SAD javno je, podseća list, kritikovao stav novog predsednika, prvog katoličkog šefa države posle DŽona Kenedija koji je ubijen posle samo dve godine provedene u Beloj kući, početkom šezdesetih godina prošlog veka.

- Pobačaj je direktan napad na život koji takođe povređuje ženu i podriva porodicu. To nije samo privatna stvar, već pokreće zabrinjavajuća i osnovna pitanja bratstva, solidarnosti i uključivanja u ljudsku zajednicu - rekao je nadbiskup Gomez.

Biskupska konferencija, zapravo, nema moć da zabrani Bajdenu da se pričesti. Ta moć rezervisana je za lokalne episkope, koji imaju autonomiju u svojim eparhijama, ili papu. Kardinal Vilton Gregori iz Vašingtona već je već rekao da neće zabraniti predsedniku pričešće. No, sukob oko Bajdena i abortusa naglašava političke i kulturne podele unutar crkve. Iako se crkva protivi abortusu, više od polovine američkih katolika podržava legalan pobačaj. Sličan broj je, međutim, onih koji smatraju da je to nedopustivo. Uoči glasanja američkih biskupa, Vatikan je bio protiv izjave kojom se preporučuje da se javnim ličnostima uskrati pričešće. Ali, papa Franja je ćutao.

SMRTNA KAZNA I ISTOPOLNI BRAKOVI

ABORTUS nije jedino pitanje po kojem je američki zakon u suprotnosti sa katoličkom doktrinom. Smrtna kazna, protiv koje je papa Franja, legalna je u više od polovine država SAD. Rimokatolička crkva protivi se i homoseksualnim brakovima, koji su legalni u SAD pošto je Vrhovni sud 2015. godine ukinuo sve državne zabrane istopolnih brakova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)