MANJAK KVALIFIKACIJA GLAVNI PROBLEM: Više od polovine preduzeća u Rusiji neophodni novi radnici

Novosti online

21. 06. 2021. u 15:10

GOTOVO polovini malih i srednjih preduzeća u Rusiji potrebni su novi radnici, a svako četvrto preduzeće danas ulaže u širenje poslovanja, kao i u vreme pre pandemije. Kod 45 odsto ispitanika novi radnici su neophodni i to u segmentu malog i srednjeg preduzetništva, a 27 procenata njih već zapošljava dodatne radnike.

МАЊАК КВАЛИФИКАЦИЈА ГЛАВНИ ПРОБЛЕМ: Више од половине предузећа у Русији неопходни нови радници

Foto Novosti

Na pitanje na kakve poteškoće nailaze pri zapošljavanju, 41 odsto ispitanika navelo je manjak potrebnih kvalifikacija, a na drugom mestu su prekomerni zahtevi o platama, koje je navelo njih 31 odsto.

Među problemima izdvajaju i mesto poslovanja (14 procenata) i "preterane" zahteve o socijalnim davanjima (oko 11 odsto). Teškoće pri zapošljavanju migranata navelo je devet procenata poslodavaca, a visoke troškove usluga pronalaženja radnika njih osam odsto.

Istraživanje je pokazalo i da svaki četvrti preduzetnik ulaže u razvoj poslovanja, što znači da se njihov udeo vratio na pretpandemijski nivo iz 2019. godine.

Njih 23 procenta još ne ulaže, ali planira ulaganja u ovoj godini. Nešto više od polovine ispitanika navodi da nije spremno da ulaže u ovoj godini, gotovo kao i pre dve godine.

Glavnom preprekom širenju poslovanja preduzetnici smatraju nepovoljne uslove povezane s pandemijom korona virusa, koji zadaju probleme kod 55 odsto ispitanika.

Razvoj koče i niska profitabilnost, smanjena potražnja i teškoće pri predviđanju prinosa na ulaganja, pokazalo je istraživanje.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?