POLJSKA NASTAVLJA BORBU: Rezolucijom protiv izgradnje "Severnog toka 2"

Novosti onlajn

15. 06. 2021. u 21:34

DONJI dom parlamenta Poljske je usvojio rezoluciju protiv izgradnje gasovoda "Severni tok 2“.

ПОЉСКА НАСТАВЉА БОРБУ: Резолуцијом против изградње Северног тока 2

Polaganje cevi za gasovod u nemačkim vodama / Foto EPA

- Donji dom parlamenta Poljske je u znak solidarnosti sa susedima iz Centralne Evrope, zbog straha od ruske ekspanzije, pre svega prema Ukrajini, pozvao Evropsku uniju i njene članice da odbiju bilo kakvu podršku realizaciji gasovoda ‘Severni tok 2’. Apel se pre svega odnosi na Nemačku kao  NATO saveznika. Članice se pozivaju i da preduzmu mere za brzo i efikasno zaustavljanje izgradnje - navodi se u rezoluciji.

Poljski poslanici su svoj proglas zasnovali na poštovanju vrednosti na kojima počiva Evropska unija, kao i na solidarnosti sa Ukrajinom i brizi o stabilnosti i bezbednosti u Evropi, kao i na povećanju otpora pritiscima Rusije.

Donji dom parlamenta je pozvao SAD kao svog NATO saveznika da podrže i prošire sankcije protiv organizacija koje učestvuju u izgradnji gasovoda.  

Podsetimo, projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)