KINA OŠTRO UPOZORILA G7: Male grupe zemalja više ne odlučuju o sudbini sveta

Novosti onlajn

13. 06. 2021. u 17:35

KINA je oštro upozorila čelnike G7 da su dani kada su “male” grupe zemalja odlučivale o sudbini sveta odavno prošli, uzvraćajući udarac najbogatijim svetskim ekonomijama koje traže jedinstven stav prema Pekingu.

КИНА ОШТРО УПОЗОРИЛА Г7: Мале групе земаља више не одлучују о судбини света

Foto: EPA

- Dani kada je globalne odluke diktirala mala grupa zemalja davno su prošli - rekao je portparol kineske ambasade u Londonu.

- Uvek verujemo da su države, velike ili male, jake ili slabe, siromašne ili bogate, jednake i da bi svetska pitanja trebalo rešavati uz savetovanje sa svim državama.

Pojavljivanje Kine kao vodeće globalne sile smatra se jednim od najvažnijih geopolitičkih događaja novijeg doba, uz pad Sovjetskog Saveza 1991. godine kojim je okončan hladni rat.

G7, čiji se čelnici sastaju na jugozapadnu Engleskoj, traži koherentan odgovor na sve veću asertivnost predsednika Si Đinpinga nakon spektakularnog ekonomskog i vojnog uspona Kine u poslednjih 40 godina.

Čelnici grupe – SAD, Kanada, Britanija, Nemačka, Italija, Francuska i Japan – žele da iskoriste svoje okupljanje u engleskom priobalnom letovalištu Karbis Beju kako bi svetu pokazali da najbogatije demokratije mogu ponuditi alternativu rastućem uticaju Kine.

Kanadski premijer DŽastin Trudo pozvao je lidere da usvoje jedinstveni pristup izazovima koje postavlja Narodna Republika Kina, rekao je izvor.

G7 planira da ponudi zemljama u razvoju infrastrukturnu šemu koja bi mogla parirati Sijevoj inicijativi “Pojas i put”, vrednoj više milijardi dolara.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)