SASTALI SE BAJDEN I DŽONSON: Evo o čemu su razgovarali britanski premijer i američki predsednik (FOTO)

Tanjug

10. 06. 2021. u 17:30

BRITANSKI premijer Boris DŽonson dočekao je danas američkog predsednika DŽozefa Bajdena u engleskom primorskom odbaralištu Karbis bej, uoči početka samita G7 u petak

САСТАЛИ СЕ БАЈДЕН И ЏОНСОН: Ево о чему су разговарали британски премијер и амерички председник (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo

- Predivno je, ne želim da idem kući - rekao je Bajden komentarišući pogled koji se pruža na more dok je šetao sa prvom damom SAD DŽil Bajden, britanskim premijerom i DŽonsonovom suprugom Keri, prenosi ROjters.

Ovo je prvi sastanak DŽonsona i Bajdena, a kako je ranije objavljeno, dvojica lidera izneće danas, tokom razgovora u Londonu, zajedničku viziju za "održivi globalni oporavak" od pandemije korona virusa.

Uoči sastanka, iz Dauning strita je saopšteno da će se sastanak fokusirati na klimatske promene, bezbednost, globalni trgovinski sistem i odbranu demokratije, a pozabaviće se i pitanjima kako da se bezbedno putuje po svetu.

Najavljeno je da će razgovarati i o Severnoj Irskoj, neslaganjima EU i velike Britanije oko implementacije Bregzit protokola i drugim temama.

Kako prenosi Skaj njuz, očekuje se da će se dvojica lidera složiti oko toga što je najavljeno kao nova Atlantska povelja - odgovor na deklaraciju o posleratnoj saradnji između Vinstona Čerčila i predsednika Frenklina Ruzvelta iz 1941. godine.

- Dok su Ruzvelt i Čerčil razmatrali kako da se pomogne svetu da se oporavi od rata, danas se moramo baviti sasvim drugačijim, ali ne manje zastrašujućim izazovom - kako da se se bolje oporavimo od pandemije korona virusa - rekao je DŽonson uoči sastanka.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)