KIM NAJAVIO "NAPORNI MARŠ": Planovi severnokorejskog lidera za jačanje ekonomije

D. D. S.

08. 06. 2021. u 15:01

SEVERNOKOREJSKI lider Kim DŽong Un zakazao je sastanak sa vrhom Radničke partije na kojem će se razmatrati dosadašnji ekonomski rezultati u 2021. godini i kako poboljšati privredu u drugoj polovini ove godine, navodi se u izveštaju državne novinske agencije KCNA.

КИМ НАЈАВИО НАПОРНИ МАРШ: Планови севернокорејског лидера за јачање економије

Foto AP

Kim je pozvao zvaničnike komunističke partije na novi "naporan marš" rada i odricanja, povezavši sadašnju ekonomsku krizu sa periodom tokom 1990-tih kada su u Severnoj Koreji vladali glad i beda. Kim je obelodanio plan koji bi trebalo da donese "opipljive promene koje bi stabilizovale državnu ekonomiju i život ljudi".

Kim traži i veću ulogu u vladi u nameri da podigne severnokorejsku ekonomiju unazađenu kako međunarodnim sankcijama zbog kontroverznog nuklearnog programa, tako i strogim zatvaranjem granica tokom pandemije virusa korona.

U Severnoj Koreji zvanično nije bilo potvrđenih slučajeva kovid-19, ali se u Južnoj Koreji smatra da je širenje virusa bilo moguće s obzirom da je Severna Koreja imala trgovinsku razmenu sa Kinom i direktne kontakte sa njenim građanima pre nego što je zatvorila svoje granice početkom prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)