CIA TRAŽI NOVU BAZU: Potraga za novim sedištem ― neuspešna

Novosti online

07. 06. 2021. u 18:26

BRZO povlačenje američke vojske iz Avganistana stvara intenzivan pritisak na američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) da pronađe nove načine za prikupljanje obaveštajnih podataka i sprovođenje protivterorističkih akcija u ovoj zemlji.

ЦИА ТРАЖИ НОВУ БАЗУ: Потрага за новим седиштем ― неуспешна

Foto: Depositphotos

CIA, koja je bila srž dvadesetogodišnjeg američkog prisustva u Avganistanu, uskoro će izgubiti baze u zemlji odakle je vodila borbene misije i udare bespilotnim letelicama, pomno nadgledajući talibane i druge grupe poput Al Kaide i DAEŠ-a. Analitičari Centralne obaveštajne agencije upozoravaju na sve veće rizike u vezi sa talibanima, piše „NJujork tajms“.

Američki zvaničnici u poslednjem trenutku nastoje da obezbede baze u blizini Avganistana za buduće operacije. Međutim, složenost kontinuiranog sukoba dovela je do trnovitih diplomatskih pregovora, a vojska se trudi da sve snage povuče početkom i sredinom jula, znatno pre 11. septembra, roka koji je zacrtao američki predsednik DŽozef Bajden, navodi američki list.

Jedan od fokusa bio je Pakistan. CIA je tamo godinama koristila bazu za pokretanje bespilotnih udara protiv militanata u zapadnom delu zemlje, ali je izbačena iz objekta 2011. godine, kada su se zakomplikovali američki odnosi s Pakistanom.

Depositphotos

Kako dodaje list, u razgovorima između američkih i pakistanskih zvaničnika, Pakistanci su zahtevali niz ograničenja u zamenu za upotrebu baze u zemlji.

Diplomate takođe istražuju mogućnost povratka baza u bivšim sovjetskim republikama koje su korišćene za rat u Avganistanu, iako očekuju da će se predsednik Rusije Vladimir Putin žestoko usprotiviti tome, piše "NJujork takms".

Nedavni izveštaji CIA i vojne obaveštajne službe o Avganistanu veoma su pesimistični. U njima se ističe pobeda talibana u mnogim delovima i upozorava se da bi Kabul mogao takođe da padne u ruke talibana i postane sigurno utočište militanata sklonih napadima na Zapad.

Kao rezultat toga američki zvaničnici vide potrebu za dugoročnim prikupljanjem obaveštajnih podataka, pored vojske i antiterorističke operacije CIA, u Avganistanu i nakon roka za povlačenje trupa koji je Bajden odredio.

Poteškoće u vezi s bazama ilustruje kako američkim zvaničnicima još uvek nedostaje dugoročni plan za rešavanje pitanja bezbednosti u zemlji u kojoj su potrošili milijarde dolara i izgubili više od 2.400 vojnika tokom gotovo dve decenije, dodaje list.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)