AFD "SKRAJNUT" SA SCENE? Nemačka pokrajina Saksonija-Anhalt bira novi parlament

I. S.

05. 06. 2021. u 08:21

POSLEDNjA "štih-proba" pred parlamentarne izbore u Nemačkoj u septembru, biće sutrašnje izjašnjavanje u lokalu, u saveznoj pokrajini Saksonija-Anhalt, na istoku zemlje.

АФД СКРАЈНУТ СА СЦЕНЕ? Немачка покрајина Саксонија-Анхалт бира нови парламент

Foto AP

Od nedeljnog ishoda zavisi sastav parlamenta u Magdeburgu, ali je mnogo značajnije da li će, za šta postoje velike šanse, kancelarskom kandidatu vladajućih demohrišćana Arminu Lašetu pasti kamen sa srca.

U ovoj pokrajini, naime, CDU je izgleda trenutno najjača politička snaga, koja je uspela da, na drugu poziciju, potisne Alternativu za Nemačku (AfD) čiji je rejting mesecima izuzetno visok. Dosadašnja koalicija demohrišćana, socijaldemokrata i Zelenih, mogla bi da nastavi da vlada i u narednom mandatu, moguće u društvu liberala (FDP) kojima se smeši povratak u pokrajinsku skupštinu.

ZADOVOLjAN Armin Lašet, Foto AP

Premijer Saksonije-Anhalt Rajner Hazelof (CDU), koji je otvoreno prozivao Lašeta da mu, svojim greškama i neumesnim ophođenjem, obara šanse za ostanak na vlasti, ne krije zadovoljstvo. Naročito zbog toga što se ukazuje mogućnost da se AfD zajedno sa čitavom desničarskom mrežom koja je okružuje, skrajne sa glavne političke pozornice. Koliko je u Saksoniji-Anhalt desnica jaka i duboko ukorenjena u narodu, svedoči podatak da je pokrajinska organizacija AfD pod nadzorom federalnih organa za zaštitu Ustava.

Sadašnja pokrajinska vlast, nedavno se najodlučnije ogradila od AfD i poručila biračima da "saradnja sa desničarima u narednom mandatu nije u opsegu mogućeg". Generalni sekretar CDU Paul Cimijak napominje da se na sutrašnjim izborima u ovoj pokrajini odlučuje: politika centra ili margina!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)