BUGARSKI PREDSEDNIK OSUO PALJBU PO NATO: Vojnici alijanse greškom "zauzeli" fabriku, stigao oštar odgovor Radeva (VIDEO)

Novosti online

31. 05. 2021. u 19:43

PREDSEDNIK Bugarske Rumen Radev nazvao je nedopustivim incident koji se nedavno dogodio u bugarskom selu Češnegirovo tokom vežbi NATO-a. Kako kaže, Alijansa je ugrozila živote bugarskih građana.

БУГАРСКИ ПРЕДСЕДНИК ОСУО ПАЉБУ ПО НАТО: Војници алијансе грешком заузели фабрику, стигао оштар одговор Радева (ВИДЕО)

Foto: Depositphotos/Printscreen

Bugarski predsednik se danas sastao sa ministrom odbrane Georijem Panajotovim kako bi razgovarali o incidentu koji se dogodio 11. maja, kada su se zaposleni u fabrici za proizvodnju suncokretovog ulja u bugarskom selu kod Plovdiva našli na meti vojnika NATO-a koji su greškom, tokom vojne vežbe, upali na njihovo radno mesto.

- Apsolutno je nedopustivo da vojne formacije ugrožavaju život i spokoj bugarskih građana, bez obzira na to da li pripadaju bugarskoj ili stranoj vojsci - izjavio je šef države.

​S tim u vezi, Radev je rekao da očekuje da incident bude istražen, kao i da budu otkriveni oni koji su odgovorni za njega.

- Vežbe sa našim saveznicima na teritoriji Bugarske trebalo bi da doprinose većoj bezbednosti i poverenju na polju kolektivne bezbednosti, a ne da stvaraju tenzije među građanima Bugarske - izjavio je predsednik.

Sa svoje strane, ministar odbrane je rekao da će nastaviti diskusiju sa američkom stranom kako bi se razjasnio incident.

Inače, reč je o manevrima „Swift response 21“ u kojima su učestvovali američki, italijanski i bugarski vojnici. Prema scenariju, desant vojnika je trebalo da bude izveden na napušteni aerodrom. Međutim, odmah pored aerodroma nalazi se fabrika.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ČUDO NA ZLATIBORU Zgrada uspešno prkosi gravitaciji: Širi toranj u Pizi (FOTO)