NATO: Rusija postaje sve agresivnija

Novosti onlajn

31. 05. 2021. u 17:10

RUSIJA postaje sve agresivnija spolja i NATO se prilagođava toj realnosti, izjavio je zamenik generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse Mirča Džoana u Bukureštu, prenosi rumunska agencija „Agerpres“.

НАТО: Русија постаје све агресивнија

Foto: Depositphotos

- Postupci Rusije su destabilišući. Nažalost, vidimo da Rusija postaje sve represivnija iznutra sa stanovišta političkih protivnika i sve agresivnija spolja. Prilagođavamo se toj realnosti - istakao je Džoana.

Prema njegovim rečima, Rusija pažljivo prati postupke NATO-a, pa je deo javnih poruka te organizacije da je Alijansa spremna da štiti čitavu teritoriju svojih saveznika.

On je dodao da će glavna tema mogućeg sastanka Saveta NATO-Rusija biti Ukrajina.

- S obzirom da se ne radi samo o mobilizaciji trupa pre nekoliko nedelja, već i o početku 2014. godine, ilegalnoj aneksiji Krima, ratu na istoku Ukrajine, militarizaciji Krima i njegovoj upotrebi kao odskočne daske za vojno projektovanje ne samo u ogromnom crnomorskom regionu, već i u Sredozemlju i mnogim drugim mestima - dodao je on.

Prema njegovim rečima, još nije dobijena saglasnost ruske strane za održavanje Saveta.

- Lično sam tokom protekle godine ruskoj strani upućivao ponovljene zahteve za sastanak Saveta Rusija-NATO... Nažalost, Rusija do danas nije dala pozitivan odgovor o održavanju sastanka Saveta Rusija-NATO. Poslednji predlog uputio sam pre nekoliko dana - objasnio je Džoana.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske republike, kao i zbog Krima, koji je ponovo ušao u sastav Rusije posle referenduma na poluostrvu. 

Rusiju optužuju za mešanje u poslove Ukrajine, izbore u zapadnim zemljama i sajber napade, za umešanost u incidente sa bivšim pukovnikom GRU-a Sergejem Skripaljem i blogerom Aleksejem Navaljnim. Poslednja runda napetosti bile su optužbe Praga protiv ruskih obaveštajnih službi za umešanost u eksploziju na skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine, nakon čega je usledilo međusobno proterivanje diplomata.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a