RADNICI U STRAHU: NATO vojnici u Bugarskoj greškom upali u fabriku za proizvodnju suncokretovog ulja, ljudi zvali policiju

Novosti online

28. 05. 2021. u 22:52

ZAPOSLENI u fabrici za proizvodnju suncokretovog ulja u bugarskom selu Češnegirovo (oblast Plovdiv na jugu Bugarke) bili su svedoci upada vojske NATO-a na njihovo radno mesto, saopštila je bugarska televizija „Nova“.

РАДНИЦИ У СТРАХУ: НАТО војници у Бугарској грешком упали у фабрику за производњу сунцокретовог уља, људи звали полицију

Foto: EPA

Reč je o manevrima „Swift response 21“ u kojima su učestvovali američki, italijanski i bugarski vojnici. Prema scenariju, desant vojnika je trebalo da bude na napušteni aerodrom. Međutim, odmah pored aerodroma se nalazi fabrika.

Incident se dogodio 11. maja tokom vežbi NATO vojske.

Prema informaciji bugarske televizije, grupa vojnika naoružana automatima preskočila je ogradu i upala u fabriku. Dvojica radnika fabrike su izjavila da su im vojnici naredili da sednu, a zatim se podelili u grupe i obišli sve prostorije fabrike.

- Bilo je strašno. Mnogo sam se uplašio i nisam znao kako da reagujem. Drhtao sam od straha - rekao je jedan radnik.

Svedoci incidenta nisu pozvali policiju, već vlasnika fabrike Marina Dimitrova.

- Odmah sam otišao u Vojnu policiju gde je bilo dvoje ljudi. Oni su pozvali načelnika i rekli da ne mogu ništa da učine po tom pitanju. Za mene je to velika uvreda. Kao da sam neki terorista, kao da smo neki banditi - rekao je Dimitrov.

Prema rečima advokata Borislava Mazneva incident se može izjednačiti pretnjom ubistvom.

- Za mene je ovo ilegalni upad na privatnu teritoriju. Takođe, smatramo da je to i pretnja ubistvom, jer su ušli naoružani - izjavio je advokat.

Bugarska televizija je tražila komentar od ambasade SAD u Bugarskoj, ali su je uputili na Ministarstvo odbrane gde su izjavili da će proveriti incident i saopštiti svoj stav.

Stanovništvo sela Češnegirovo već se žalilo, jer nisu bili obavešteni o predstojećim manevrima NATO vojske.

- Nisam znao da će biti organizovana vežba. Niko me nije obavestio. Saznao sam kad sam video kamione iz kojih su istovarili tehniku. Nama se obraćaju samo kada se dogodi nešto neprijatno - rekao je načelnik Opštinske uprave Hristo Atanasov.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri