OGLASIO SE LUKAŠENKO, POMENUO I NUKLEARKE! "Sve sam radio po zakonu, štitio sam ljudske živote"

Novosti online

26. 05. 2021. u 10:29

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je sve što je uradio u vezi sa incidentom sa "Rajanerom" bilo u okviru zakona, prema međunarodnim pravilima, kao i da je to učinio kako bi zaštitio ljudske živote.

ОГЛАСИО СЕ ЛУКАШЕНКО, ПОМЕНУО И НУКЛЕАРКЕ! Све сам радио по закону, штитио сам људске животе

Foto: Jandeks.ru i Njus.ru

- Postupio sam u okviru zakona, štiteći ljude, u skladu sa svim međunarodnim pravilima. Avion smo preusmerili u blizini nuklearne elektrane. A šta da smo celokupan sistem nuklearke prebacili u punopravni režim borbene pripravnosti? - rekao je on.

Takođe je rekao i da je posada aviona "Rajanera" bila u kontaktu sa aerodromom u Vilnjusu ali je ipak odlučila da sleti u Minsk.

Avion kompanije "Rajan er", koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu "Neksta", koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!