IZVEŠTAJ AMERIČKIH OBAVEŠTAJACA O VUHANU: Dokument koji može da promeni sve, korona se pojavila ranije?

Novosti online

24. 05. 2021. u 12:58

U IZVEŠTAJU američke obaveštajne službe navodi se da su tri istraživača kineskog Instituta za virusologiju u Vuhanu obolela još u novembru 2019. godine sa simptomima koji odgovaraju i kovidu 19 i sezonskim oboljenjima, preneo je "Volstrit žurnal".

ИЗВЕШТАЈ АМЕРИЧКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА О ВУХАНУ: Документ који може да промени све, корона се појавила раније?

Foto: Depositphotos/Printscreen

U tom izveštaju, kako prenose mediji, se navodi i da je njihovo stanje bilo za hospitalizaciju, a novi detalji o intenzitetu simptoma koje su ispoljili mogli bi da pokrenu i novu raspravu o poreklu pandemije virusa korona, ukazuju dva izvora upoznata sa dokumentom.

U izveštaju Stejt departmenta koji je objavljen u januaru navodi se da su se istraživači razboleli u jesen 2019. godine, ali se ne tvrdi da su oni bili hospitalizovani.

U izveštaju koji je zvanični Peking podneo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, vlada Kine tvrdi da je prvi pacijent sa simptomima kovida 19 otkriven 8. decembra 2019. godine u Vuhanu.

Ipak, američka obaveštajna služba ne raspolaže pouzdanim podacima o bolesti kineskih istraživača. 

- Na kraju, ništa se definitivno ne može zaključiti - navode američki obaveštajni izvori.

Podsetimo, SZO je poslao tim stručnjaka u Vuhan koji je trebalo da istraži poreklo virusa korona, kao i jednu od teorija da je taj virus nastao u jednoj od najsavremenijih laboratorija na svetu - Instituta za virusologiju u Vuhanu.

Tim, međutim, nije doneo konačan zaključak o tome uprkos tome što su se martu nakon posete tima SZO Vuhanu ponovljene teorije da je virus prešao sa životinje na čoveka.

Kina je reagovala na navode iz izveštaja američke obaveštajne služne, navodeći da taj izveštaj ne odgovara činjenicama.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)