INCKU STIGLA KRITIKA IZ RUSIJE: NJegov izveštaj ne pokazuje pravo stanje u Bosni i Hercegovini

Tanjug

04. 05. 2021. u 21:56

PREDSTAVNICA Rusije u UN Ana Jevstignev kritkovala je danas, na sednici Saveta bezbednosti UN, izveštaj visokog predstavnika u BiH (OHR) Valentina Incka, ocenivši da je on sve probleme pripisivao Srbima i Hrvatima kako bi opravdao jačanje državnih institucija i stvorio "iluziju" dalje potrebe za ostankom OHR-a.

ИНЦКУ СТИГЛА КРИТИКА ИЗ РУСИЈЕ: Његов извештај не показује право стање у Босни и Херцеговини

Foto: Printscreen/Jutjub/Al Jazeera Balkans

Jevstignev je naglasila da Rusija ne vidi potrebu za postojanjem OHR-a, a kada je reč o eventualnom izmenama Dejtinskog mirovnog sporazuma, naglasila je da bi one morale da budu rezultat dogovora svih strana u BiH.

- Nema alternative dogovoru i kompromisu unutar BiH. Ako bude izmena Dejtona, one moraju biti rezultat dogovora svih strana u BiH. Pokušaji da se razori Dejtonski sporazum mogu imati ozbiljne posledice po Balkan i Evropu - kazala je ona.

Kako je dodala, spoljno mešanje u poslove suverene države i jednostrane sankcije protiv legitimnih predstavnika u BiH su neprihvatljivi, dodaje RTRS.

Ona smatra izveštaj Incka ne odražava stvarno stanje stvari u BiH, da su pojedini elementi pristrasni i izvadeni iz konteksta i da ih proizvoljno tumaci kako bi se "uklopio" u njegovu verziju događaja, dodaje RTRS.

Zamenica šefa misije Rusije u UN smatra da Inckov izveštaj nije izbalansiran i ocenjuje da zabrinjava trend njegovog povećanog mešanja u pitanja na terenu.

Incku je savetovala da prestane da se ponaša kao "samoimenovani generalni guverner" i da se stavlja iznad zakona i demokratskih institucija vladavine zakona, te poručila kako ne može biti govora o bilo kakvim vanrednim instrumentima visokog predstavnika.

- Preporučujemo Incku da se suzdrži od širokog interpretiranja njegovog mandata, pogotovo na polju evroatlantskih integracija i saradnji BiH, NATO i EU - navela je ona.

Predstavnica Rusije ocenila je da se pozicija Narodne skupštine RS, koja rezolucijom zaheva zatvaranje OHR-a, ne može se zanemariti i pozvala na brzo zatvaranje OHR.

- Situacija u BiH je stabilna, nije pretnja međunarodnom miru i sigurnosti. Ne podležemo panici koju veštački diže visoki predstavnik", rekla je ona, ocenivši da pravu opasnost predstavljaju oni koji žele da se izmeni Ustav i da se ukinu entiteti.

Ona je dodala da Rusija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, njena tri konstitutivna naroda i dva entiteta, i poručila da se problemi mogu rešavati samo unutrašnjim dijalogom.

Incko je danas pred SB UN rekao da pandemija kovid-19 nastavlja da otkriva ozbiljnu disfunkcionalnost u BiH, kao i da neće biti iscrtavanja nove mape i da se pominjanje izraza "mirnog razlaza" može tumačiti, kako kaže, "samo kao pretnja".

Incko smatra da politički lideri i vlasti u BiH prečesto žrtvuju jedinstven i koordinisan pristup u borbi protiv pandemije i ublažavanju njenog uticaja na stanovništvo i ekonomiju u korist postizanja "političkih poena jedan protiv drugog", objavila je RTRS na svom sajtu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)