RUSIJA BRANI SRBE U BOSNI: Tendenciozno optuživanje samo jedne strane

Tanjug

26. 04. 2021. u 21:05

AMBASADA Rusije u Bosni i Hercegovini saopštila je danas da se nije pridružila zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC) o mirnom razlazu BiH jer je smatra neuravnoteženom i istakla da je tendenciozno optuživati samo jednu stranu.

РУСИЈА БРАНИ СРБЕ У БОСНИ: Тенденциозно оптуживање само једне стране

FOTO: Depositphotos/ilustracija

- U uslovima burne diskusije izazvane spoljnim faktorom, neadekvatne korake su preduzimale sve strane. Verujemo da je tendenciozno optuživati konkretno samo jednu stranu, tim pre što je situacija eskalirala, između ostalog, u kontekstu uvredljivih izjava druge strane, koje nisu bile nimalo mirne, već huškačke - ističu iz ruske ambasade.

U saopštenju se ukazuje da Upravni odbor PIC mora da strogo poštuje i slovo Dejtonskog mirovnog sporazuma i ističe da „već ko zna koji put primećuju pokušaje da svesno izvrnu njegov tekst“.

U saopštenju se navodi da je u aneksu 4 reč „država“ u odnosu na BiH pomenuta samo tri puta i da ne postoji nijedno pominjanje „jedinstvene države“.

Dodaje se da je principijelan stav ambasade Rusije da BiH sama opredeljuje svoje spoljnopolitičke prioritete.

- Sfera kompetencije Upravnog odbora PIC su isključivo pitanja Opšteg okvirnog sporazuma o miru. Stoga tematika evroatlantske integracije ne treba da se odražava u izjavama Upravnog odbora PIC, već je to posao drugih međunarodnih struktura u BiH - piše u saopštenju.

PIC je ranije danas, u zajedničkoj izjavi, koju nije podržala Ruska Federacija, najstrože osudio političke izjave o mirnom razlazu BiH.

U izjavi se, pored ostalog, ističe da se to posebno odnosi na konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nosioci funkcija na nivou BiH u pravcu pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada BiH putem kampanje oglašavanja na internetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri