NOVALIĆ NE ZNA ŠTA JE NARUČIO? U Sarajevu nastavljeno suđenje premijeru FBiH u predmetu "Respiratori"

O. MATAVULj

07. 04. 2021. u 22:54

VLADA Federacije BiH imala je najmanje tri ponude za nabavku respiratora, a zadnja je stigla od optuženog Fikreta Hodžića i njegove firme "Srebrena malina".

НОВАЛИЋ НЕ ЗНА ШТА ЈЕ НАРУЧИО? У Сарајеву настављено суђење премијеру ФБиХ у предмету Респиратори

Foto Kliks

To je na nastavku suđenja u predmetu "Respiratori" izjavila Bahra Džaka, sekretarica u kabinetu premijera FBiH Fadila Novalića. Osim Novalića optuženo je još troje ljudi.

Na pitanje tužioca Džaka je potvrdila da je bila upoznata sa svim ponudama za respiratore koje su stizale Vladi FBiH. Naglasila je da joj se ponuda "Srebrene maline" nije činila ozbiljnom, zbog čega je nije poslala Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

- Tek krajem maja možemo isporučiti prve količine. Ima na stanju 400 komada, cena je 90.000 KM plus PDV. To je jedino što danas ima. Ovo je najbolje iz klase. Može biti u Sarajevu za sedam dana - glasi jedna od Hodžićevih poruka upućena Džaki.

Svedokinja je potvrdila i da joj je Hodžić kasnije poslao mejl u kojem navodi da Vlada mora poslati pismo namere Kinezima, a čak je poslao i obrazac pisma namere Vlade Srbije, koji su oni uputili Kini.

SPORNA NABAVKA OPREME

Optužnica se odnosi na nezakonitosti u vezi sa nabavkom 100 respiratora iz Kine, u vrednosti od 10,5 miliona KM. Optužnicom je obuhvaćena i nabavka zaštitne opreme od 2,9 miliona KM.

Džaka kaže da je Vlada napisala pismo i prevela ga na engleski, ali da je greškom napisano 200, umesto 100 respiratora. Tvrdi da se, kada su respiratori stigli, ispostavilo da nisu tražili respiratore ACM812 već HC-VE003. Pojasnila je da je prvo pismo namere, koje je potpisano 2. aprila, ponuda bila za HC-VE003, ali da je 15. aprila potpisano drugo pismo koje se odnosilo na respiratore ACM812A (koji su predmet optužnice). Oba pisma, kako je rekla, potpisao je Novalić.

U sudnici je prikazana prepiska u kojoj Novalić pita Džaku da li može da mu potvrdi koji su respiratori bili u ponudi i da "nema onih koje smo dobili". Džaka mu objašnjava koji su respiratori ponuđeni, a Novalić odgovara: "respirator ACM812A preko nas nije prešao".

To je objašnjeno rečima da Novalić nije bio svestan da je potpisao pismo namere u kojem su ponuđeni drugi respiratori, iako ga je sekretarica obavestila o izmenjenoj ponudi na koju je pristao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)