NOVINARI IZ KANTONA SARAJEVO BESNI: Nisu u prioritetnoj grupi za vakcinisanje, traže pomoć iz Srbije i Republike Srpske

Novosti online

01. 04. 2021. u 22:46

GENERALNA sekretarka "BH novinara" Borka Rudić oštro je u razgovoru za Radiosarajevo.ba reagovala na današnju izjavu ministra zdravlja Kantona Sarajevo Harisa Vranića da “novinari u Kantonu Sarajevo neće biti uvršteni u grupu prioriteta za vakcinisanje protiv Kovida-19″.

НОВИНАРИ ИЗ КАНТОНА САРАЈЕВО БЕСНИ: Нису у приоритетној групи за вакцинисање, траже помоћ из Србије и Републике Српске

Foto Vikipedija

Podsetimo, novinari su prioriteti u bh. entitetu RS, Brčko distriktu, Zeničko-dobojskom kantonu…baš kao što su i u SAD-u, Rusiji, Srbiji, Indiji. Takođe je Ministarstvo civilnih poslova BiH apelovalo na vlasti u BiH da novinari budu prioriteti.

- Izjava ministra zdravlja u KS je nezapamćen skandal i najgori primer odnosa kantonalne vlasti prema novinarima u Sarajevu, ali i opšte. Sramotna odluka, još besmislenije i sramotnije obrazloženje. Novinari i drugi medijski radnici rade neprestano od marta prošle godine da bi građani mogli biti informisani o pandemiji i merama koje preduzimaju vlasti, uključujući i ministra Vranića i njegove kolege iz kantonalne vlade. U nekim od sarajevskih medija u redakciji rade tri do četiri novinara, na jednoj od javnih TV trenutno je 70 zaraženih koronom, o broju umrlih tek prikupljamo podatke, a mere se desetinama onih koji su se zarazili na novinarskim zadacima i tragično okončali svoj život - kaže Rudić za Radiosarajevo.ba.

Poziv na bojkot vlasti

Prema njenim rečima, BH novinari i Društvo novinara BiH su još u januaru tražili da se novinari stave na prioritetnu listu u KS i Federaciji BiH.

- Mesecima nije bilo nikakvog odgovora – do ovog danas! Kako može Vlada Republike Srpske, Brčko distrikta ili Zeničko-dobojskog kantona staviti medijske delatnike na prioritetnu listu, a u najvećem i najbogatijem kantonu u BiH to nije moguće!? Ili u kompletnoj Federaciji BiH?! Jedini odgovor je – ministar Vranić ciljano lišava medijske radnike prava na vakcinaciju i zdravstvenu zaštitu. Svi mediji i novinari trebaju odgovoriti najoštrije – bojkotom ministra i svih institucija vlasti u Kantonu Sarajevo, pa onda i u Federaciji BiH, uključujući sve kantone, osim Zeničko-dobojskog - oštro je poručila Rudić, te dodala:

- Medijski radnici plaćaju zdravstvenu zaštitu, plaćaju poreze ovoj državi, rade po 12 sati dnevno, a od Vlade KS i države opšte nisu dobili nikakvu pomoć radi lakšeg savladavanja pandemije. Nisu medijima dali rukavice, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, a sad hoće uskratiti i vakcine. Ne mogu uopšte prihvatiti ovaj užasan i nehuman odnos vlasti u KS.

Prema njenim rečima, na bojkotu treba ustrajati sve dok Vlada KS i Vlada Federacije ne promene svoje odluke.

- Istovremeno, treba pošteno građanima objasniti da vlast u KS nema nameru da zaštiti novinare, snimatelje, fotoreportere i da ona snosi odgovornost za svakog novog obolelog u medijima, uključujući i odgovornost za lišavanje građana prava na pravovremeno informiranje - kazala je Rudić.

Tražćemo pomoć od entiteta RS-a i Srbije

Drugi pravac delovanja, istakla je Rudić, treba da budu zvanični zahevi Ministarstvu zdravlja i Institutu za zdravstvenu zaštitu Republike Srpske.

- Danas sam razgovarala sa koleginicama u te dve institucije u RS-u. BH novinari će danas poslati i zvanične zaheve, da pokušamo sa njima naći rešenje za vakcinaciju medijskih delatnika iz Federacije BiH. Novinari u RS-u su u grupi sa prosvetnim radnicima, vatrogascima, policijom… Takođe, BH novinari nisu daleko do toga da tražimo od Vlade Srbije donaciju u vakcinama ili organizovano vakcinisanje medijskih delatnika iz dela BiH gde im to lokalne vlasti nisu omogućile. Do sada smo mislili da treba biti strpljiv, ali ovo danas što je uradila Vlada KS nas uverava da mi nemamo na koga računati osim na pomoć iz RS ili susedne Srbije, ili država koje mogu donirati vakcine za 6.000 medijskih radnika u BiH - zaključila je Rudić.

(Slobodna Bosna)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)