RUDARI STUPILI U GENERALNI ŠTRAJK: Radnicima rudnika uglja "Kreka" nije isplaćena plata

S. M.

26. 03. 2021. u 10:24

Rudari svih pogona Rudnika uglja "Kreka" iz Tuzle stupili su jutros u generalni štrajk jer im nije isplaćena plata u skladu sa kolektivnim ugovorom. Odluka o generalnom štrajku donesena je na vanrednoj sednici Sindikalne organizacije Rudnika na kojoj je konstatovano da su ispunjeni svi uslovi za legalan štrajk više od 2.000 rudara ovog rudnika, preneli su federalni mediji. Rudari od Uprave, između ostalog, zahtevaju redovne isplate mesečnih plata i više ulaganja u obnavljanje opreme, koja je zastarela.

РУДАРИ СТУПИЛИ У ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК: Радницима рудника угља Крека није исплаћена плата

FOTO: Avaz

Njima, kako ističe predsjednik Sindikata Zuhdija Tokić, nisu isplaćene plate, a ne poštuju se ni druge odredbe Kolektivnog ugovora. Zahtevi Sindikata Rudnika uglja "Kreka" dostavljeni su „Elektroprivredi BiH“ u čijem koncernu i posluju, a u štrajku ostaju sve dok se ne ispuni ono što traže.

FOTO: Avaz

 

- "Kreka" je najveći rudnik u sastavu koncerna po broju radnika, ali i ostvarenoj proizvodnji. U proteklom periodu smo apelovali, tražili i molili da nam se obezbede minimalni uslovi kako bi rudar mogao da u humanim uslovima ostvari proizvodni rezultat. Nismo naišli na takav odgovor, radnici se nerviraju svakog 25. u mjesecu jer nema plaće, kazao je predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja "Kreka" Zuhdija Tokić.

Predsednik Sindikata rudnika Federacije BiH Sinan Husić ističe kako su sindikalni predstavnici bili izloženi velikom političkom pritisku i politika se, ističe on, na prljav način počela poigravati sa ovom časnom profesijom.

- Ovu priču mi ćemo slušati i u narednim godinama jer definitivno sistem u kojem funkcioniše elektroenergetski sektor i rudnici uglja u Federaciji BiH nema kapacitet do kraja kreirati najbolja moguća rešenja. Mi smo nadležne upozoravali na ono što će se desiti 26. marta, sluha nije bilo i rudari nisu imali drugu mogućnost nego ući u realizaciju odluke o štrajku, kaže Husić.

U sastavu Rudnika Kreka nalaze se Površinski kopovi Dubrave i Šikulje te Rudnik Mramor. U Mramoru je tehnološki proces proizvodnje odavno prevaziđen u modernom dobu, a rudari rade u nehumanim uslovima.

- Mi već godinu dana, u vremenu koronavirusa radimo, ostavljamo svoje porodice kod kuće, svesni toga da svakog od nas infekcija može zadesiti. Ne radimo online, već svakodnevno dolazimo na posao i silazimo u jamu. Oni koji vladaju procesima jedno pričaju i drugo rade, a mi kopamo i daljemo ugalj, energetski sektor zahvaljujući nama je stabilan i na sve to smo jedini koji trpimo, zaključuje Senad Sejdić, predsednik Sindikata radnika rudnika lignita Mramor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave