SKANDALOZNA ODLUKA SUDA BIH: Na presudi odbili optužnicu za silovanje trudne Srpkinje?

O. MATAVULj

12. 03. 2021. u 15:03

SUD BiH izrekao je presudu kojom je odbio optužnicu Tužilaštva BiH protiv Adema Kostjerevca, optuženog za silovanje trudne žene srpske nacionalnosti, počinjeno 1992. godine u Zvorniku.

СКАНДАЛОЗНА ОДЛУКА СУДА БИХ: На пресуди одбили оптужницу за силовање трудне Српкиње?

Foto: Tužilaštvo BiH

Kako prenosi detektor.ba sudsko veće je zaključilo da nisu ispunjeni uslovi za vođenje krivičnog postupka protiv optuženog Kostjerevca je, kako se navodi, tokom istrage nije ispitan u skladu sa propisima.

Kostjerevcu je na teret stavljeno da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U optužnici se navodilo da je kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade tzv. Armije BiH od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine najmanje u dva navrata na seksualni odnos prisilio ženu srpske nacionalnosti u selu Bajrići.

Foto: Tužilaštvo BiH

 

Žena je, kako se navodi u optužnici, bila trudna i silovanje je uzrokovalo prekid trudnoće. Pojašnjava se da je žena bila zatvorena u podrumu mlina, koji je služio kao zatvor. U optužnici se navodi da joj se Kostjerevac obratio rečima: "Sad ćeš da vidiš kako Turčin..." i naredio joj da skine odeću i legne, što je ona, u strahu za život, i učinila.

Suđenje je počelo u julu 2020. godine, mesec dana nakon što je Kostjerevac izručen u BiH iz Sjedinjenih Američkih Država. Zanimiljivo je da je u završnoj reči Tužilaštvo BiH navodilo da je žrtva "Na jasan i nedvosmislen način identifikovala optuženog kao osobu koja ju je silovala".

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da nisu zadovoljni odlukom suda.

- Tužilaštvo BiH će uložiiti žalbu na prvostepenu presudu i izneti sve detalje vezane za procesne radnje koje su provedene u tom predmetu - istakao je Grubešić.

Pravnici navode da je nejasno zašto je Sud BiH potvrdio optužnicu u ovom predmetu i dopustio da se dokazni postupak završi i sve dovede do izricanja presude, da bi na presudi odbilo optužnicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri