NOVI SOJ VIRUSA U REGIONU? Mutirani virus korone je već u Mađarskoj

Tanjug

18. 01. 2021. u 13:00

НОВИ СОЈ ВИРУСА У РЕГИОНУ? Мутирани вирус короне је већ у Мађарској

Foto Tanjug-AP

DIREKTORKA zagrebačke Infektivne klinike Alemka Markotić upozorila je danas da je mutirani virus korone već u Mađarskoj i da ga, kako je kazala, najverovatnije ima i u drugim državama u okruženju.

- Bolnički sistem je pod manjim opterećenjem. Moramo i dalje biti oprezni, imamo dobar, izvrstan rezultat, ali to ne znači da smemo ignorisati situaciju koja je u Evropi, a to je da jedan deo zemalja ima jedan vrlo visoki porast, koji se dogodio za kratko vreme- rekla je Markotić.

Ako, navela je, ovaj virus inficira 100 ljudi, mutirani će - 170.

-Ponavlja se onaj deo od početka pandemije kad se mislilo da možda virus neće ni doći, pa ako i dođe da ćemo ga brzo zaustaviti- rekla je Markotić i dodala da situacija nije takva i da se zato mora i dalje voditi računa o poštovanju epidemioloških mera.

-Poštovanjem mera treba suzbiti treći talas, koji može biti puno gori od prošlih. Važno je da se pazimo, da pratimo situaciju, da na vreme identifikujemo virus, bolesni neka se jave lekaru, neka posebno paze ako su bili u Velikoj Britaniji ili Irskoj- rekla je Markotić na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)