BANIJA ILI BANOVINA: Hrvatski političari usred krize zbog razornog zemljotresa udaraju na Srbiju bizarnom teorijom zavere

Novosti online

12. 01. 2021. u 14:21

PREMA informacijama koje su dospele u javnost, potpredsednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju, članica HDZ Dubravka Šuica, na sednici stranačkog Predsedništva izjavila da je "evidentno da mediji pokušavaju da sruše HDZ", što se, kako je navela, vidi iz činjenice da neki "Banovinu zovu Banijom". Ona, a zatim još neki članovi HDZ konstruiali su teorije zavere o uroti medija i opozicije.

БАНИЈА ИЛИ БАНОВИНА: Хрватски политичари усред кризе због разорног земљотреса ударају на Србију бизарном теоријом завере

Foto arhiva

Prema pisanju hrvatskog portala 24sata.hr, u drugoj polovini 90-tih, kad je Franjo Tuđman promenio ime svom omiljenom fudbalskom klubu, razlikovanje između imena "Dinamo" i "Kroacija" godinama je korišćeno kao razlikovanje između HDZ-a i opozicije.

Dinamo se koristio kao izraz otpora Tuđmanovom režimu, pesma "Dinamo ja volim" bila je zabranjena na mnogim radio stanicama, dok je HDZ upravo one koji su klub nazivali starim "komunističkim", a ne podobnim "novohrvatskim" režimskim imenom otvoreno proglašavao neprijateljima države.

Danas je, pak, HDZ premijera Andreja Plenkovića izmislio novu podelu - između Banije i Banovine.

Na pitanje novinara hrvatskog portala Dnevnik, Šuica je kasnije odbila da komentariše izrečenu tvrdnju o Banovini i Baniji.

- I tako, HDZ je ponovno podelio Hrvatsku. Režim govori o Banovini, dok su svi koji govore o Baniji proglašeni neprijateljima tog režima. I to, sasvim prikladno, od komesarke Evropske komisije za demokratiju -  piše portal.

Dodaje da je HDZ preimenovao Baniju u Banovinu nakon demokratskih promena, jer se Banija smatrala srpskim i komunističkim nazivom, kao što je sada postala obeležjem "rušilačkog delovanja protiv HDZ-a".

Prema pisanju portala 24sata, bila bi to nečuvena tvrdnja, kad se ne bi zapravo savršeno uklapala u, kako navode, paranoični ton Predsedništva HDZ-a.

Vladimir Šeks je na sednici, navodi se, navodno tvrdio da mediji udruženi s levicom pokušavaju da promene ishod rezultata parlamentarnih izbora, kao i da se kriminalizacijom posleratne obnove Banovine pokušava kriminalizovati pokojni Tuđman.

Atmosferu zavere u vezi Banovine potencirao je i sam premijer Andrej Plenković, koji je, navodi se, izjavio da "deo medija i opozicija pokušavaju da umanje ulogu vlade u pomoći Banovini".

- I tako, Hdz je krenuo u otvoreni rat s kritičarima, medijima, opozicijom i građanima, a u nedostatku argumenata posegli su za starom, agitpropovskom metodom semantičkog etiketiranja: ko ne govori poput nas, taj je protiv nas - piše portal.

Doduše, napominju, i srpski članovi vlade i HDZ-ovi koalicioni partneri uredno koriste naziv Banija, ali to se valjda uklapa u njihovo Ustavom (i koalicionim sporazumom) garantovano pravo nacionalne manjine.

Problem je, međutim, kad se u medijima spomene Banija, piše portal i dodaje da to udara, destabilizuje, a možda i "demontira" osovinu Država-HDZ-Franjo Tuđman-Andrej Plenković.

Ističu, međuitm, da takva podela nije bila upisana u mentalni kod hrvatskog društva sve dok Dubravka Šuica nije sinoć imala "napad inspiracije".

Ljudima je, ističe se, dosad bilo svejedno da li je Banija ili Banovina, taj kraj bio je zapušten i zapostavljen od HDZ-a i njegove države nezavisno od toga kako se zvao, zaključuje portal.

Inače, ova rasprava se u Hrvatskoj vodi u vreme kada se zemlja bori sa krizom nastalom nakon razornog zemljotresa u kojem je poginulo sedmoro, a uništena čitava naselja.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)