GLINA PRE ZEMLJOTRESA: Grad se raspadao, HDZ dao bogatstvo na Tuđmanov spomenik

Novosti online

03. 01. 2021. u 10:40

GRADOVI na Baniji i pre razornog zemljotresa izgledali su kao da su iz filmova katastrofe, a lokalnim je vlastima, umesto ulaganja u infrastrukturu, bilo važnije podičiti se spomenikom Franji Tuđmanu.

ГЛИНА ПРЕ ЗЕМЉОТРЕСА: Град се распадао, ХДЗ дао богатство на Туђманов споменик

Foto: Fejsbuk

Hrvatski portal 24sata podsetio je na svoj tekst iz oktobra prošle godine:

Glina, ako se slučajno nikad niste zatekli u njoj, otužan je gradić u Banovini, otprilike sat vremena vožnje od Zagreba. Zapušten, uništen, napušten. Nema ljudi, nema posla. Imate osećaj kao da ste vremeplovom otputovali u rane devedesete.

U Glini je 3. avgusta svečano otkriven i blagosloven spomenik prvom hrvatskom predsedniku. Spomenik prigodno postavljen na Trgu Franje Tuđmana otkrila je predsednica Kolinda Grabar Kitarović, a ceremoniji su prisustvovali ministar branitelja Tomo Medved, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, Franjin sin Miroslav Tuđman i ostala visoka svita. 

ŠtA se promenilo?

Ukupna cijena ustoličenja spomenika iznosila je 670.692,50 kuna. Izradio ga je skulptor Ivan Fijolić, poznat po spomeniku Brusa Lija u Mostaru, a svoj rad naplatio je 146.500 kuna. Ostatak od 524.192,50 kuna bio je predviđen za, “izvođenje radova uređenja spomeničkih obeležja, opločenja i komunalne opreme na Trgu dr Franje Tuđmana”. 

Osim postavljenog Tuđmanova spomenika , ionako plaćenog 146 hiljada kuna, šta se toliko promenilo na istoimenom trgu?

Na prvi pogled ništa. Na drugi isto ništa. Na 103. put, isto ništa. Nekoliko desetina kvadratnih metara betonskih ploča oko spomenika izgleda gotovo isto kao što su izgledale pre početka radova. Zapravo, izgledaju gotovo isto kao i što su izgledale 2011, kad je Guglov automobil prošao tuda.

Na šta se onda potrošio sav novac? Isplaćen je Komunalcu Glina, gradskom komunalnom poduzeću, koje je zatim angažovalo troje podizvođača - elektro obrt, firmu za obradu kamena i geodetsku firmu. Zašto Grad nije jednostavno direktno ugovorio podizvođače, nego je išao preko Komunalca? Upućeni izvori kažu kako je Komunalac Glina u ozbiljnim finansijskim problemima jer teško pronalaze sredstva za pokrivanje troškova plata zaposlenih. Kažu da se gradonačelnik upušta u ovakva ugovaranja kako bi ispalo da oni mnogo rade i zarađuju, a zapravo se poslovi preplaćuju kako bi imali za plate radnika.

Nepostojeći gradonačelnik

Gradonačelnik o kom govore je Stjepan Kostanjević, iz redova HDZ.

Možda ste ranije čuli za njega. “Provjereno” je objavilo kako je na temelju putnih naloga sebi isplatio više od 43 hiljade kuna samo za 2016. godinu. Takođe, Net.hr je pisao kako je za obnovu puta i gradnju mosta u Glini potrošeno 1,2 miliona kuna, što iz gradskog proračuna, što iz Ministarstva regionalnog razvoja. Radovi su se, navodno, izvodili u decembru 2018. godine, ali tamo još nema mosta, a ni put nije obnovljen.

Novinari su tad potražili gradonačelnika Kostanjevića u njegovoj kancelariji u Gradskoj upravi, ali nije bio tamo. Pričekali su ga neko vreme pred vratima, a onda su pitali gospođu na šalteru zna li gde je možda gradonačelnik.

- Nema njega danas. Nema ga ceo dan. Očekivali smo da dođe jutros u 9 - rekla je vredna gospođa.

A gde je onda gradonačelnik?

- Pogledajte da nije možda u Shpitze - kratko je uputila novinare u obližnji kafić.

Proverili su, nije bio ni tamo. Danima se nije javljao ni na mobilni telefon, a kad bi ga nazvali na službeni gradski telefon, sekretarica bi ih obavestila da gradonačelnika nema na radnom mestu. Na službeno pitanje putem mejla, odgovorio je tek nakon dve nedelje. Gradonačelnik je objasnio šta je sve bilo obuhvaćeno radovima, uključujući “pripremne i završne, zemljane i zidarske, te podopolagačke i ostale radove”. Dodao je kako je ponuda Komunalca bila jeftinija, a na kraju je sve skupa koštalo 437.818,55 kuna, jer je jedan deo starog materijala ostao upotrebljiv. A zašto su uopšte prvo sklapali ugovor s Komunalcem? Jer su takva interna pravila i jer nisu hteli cepati nabavku. Na pitanje da li je ovoliki trošak primeren, HDZ-ov gradonačelnik “smatra da je primereno podići spomenik u čast prvom hrvatskom predsedniku i da to zaslužuju svi građani Gline”.

Građani u strahu

Novinari su pitali retke prolaznike šta misle o zlatnom spomeniku prvog predsednika u njihovom gradu. Ogorčeni građani redom su komentarisali kako takvo ponašanje nije u redu, kako je takav trošak preveliki, kako ljudi u međuvremenu kopaju po kontejnerima, kako ih niko ne pita za mišljenje... Ipak, nijedan sagovornik nije dao da mu se objavi ime.

Gotovo svaki ljutiti komentar bio je ispraćen strašljivom opaskom da im se ne otkrivaju identiteti. Ipak, jedna osoba je pristala da joj bude objavljeno i ime i prezime. Stanislav Nužda, muškarac u invalidskim kolicima, u kameru je rekao kako ovakvo ponašanje nije u redu. Zamolili su ga da iz glave kaže prve tri stvari koje mu padnu na pamet, a na koje bi se pametnije mogao potrošiti novac.

- Sanacija nuklearnog otpada na području Banije. Uređenje parka jer je istorijska baština. Trebalo bi urediti puteve i ove stare kuće koje se raspadaju - rekao je Stanislav.

Niko ga nije poslušao.

(24sata.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati