"IZGLEDALO JE KAO SUDNJI DAN": Tornado i grad u Sloveniji, proglašen crveni meteoalarm (FOTO)

Novosti online

08. 12. 2020. u 17:33

JAKO nevreme sa gradom koje je sinoć zahvatilo slovensku obalu izazvalo je velike štete na krovovima, rušilo drveće, uništilo više automobila i garaža na otvorenom, a meteorolozi ga opisuju kao "superstaničnu oluju" i tornado, pojavu koja se retko beleži u tim krajevima.

ИЗГЛЕДАЛО ЈЕ КАО СУДЊИ ДАН: Торнадо и град у Словенији, проглашен црвени метеоаларм (ФОТО)

Foto Ap

- Takve oluje u decembru nismo doživeli u poslednjih 50 godina, superstanična oluja razvila se u vodenu pijavicu, a posledica je mešanja vrlo hladnog vazduha s vetrom južnog smera i još uvek relativno toplim morem - rekla je Katja Kozjek iz Agencije za životnu sredinu.

Kako prenose slovenački mediji, najveća šteta je zabeležena na području Izole, a stanovnici govore da je sve podsećalo na "sudnji dan".

Šteta se još procenjuje, a vatrogasci su intervenisali kako bi se s ulica uklonilo palo drveće i zaštitili otkriveni krovovi.

Za celo područje severozapadne Slovenije proglašen je "crveni" meteoalarm jer se očekuje nastavak vrlo nestabilnog vremena koje bi moglo da eskalira u popodnevnim satima i noću, a očekuje se da bi i neke reke mogle da izađu iz korita zbog jakih padavina.

Na jugozapadu Slovenije bi po najavama meteorologa u kratkom vremenskom razdoblju moglo da padne i do 80 milimetara padavina, a zbog obilnog snega na području Julijskih Alpa povećaće se i opasnost od odrona.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!