IZNAJMILI STAN ZA JOVANOVIĆE: Na poziv Antifašističke lige Hrvatske, humani građani Zagreba sakupili novac za pomoć srpskoj porodici

Jurica Kerbler - stalni dopisnik iz Zagreba

28. 11. 2020. u 07:13

VEST da je zagrebačka porodica Jovanović izbačena iz svog stana u centru grada zbog neplaćenog računa od 1.300 evra, izazvala je lavinu reakcija. Za Jasminku (60) i njenu ćerku Lorenu (20), građani su ekspresno sakupili novac da im unajme stan dok se sudska farsa ne završi. Iznajmljen im je stan u koji će, po svemu sudeći, već u subotu da se usele.

ИЗНАЈМИЛИ СТАН ЗА ЈОВАНОВИЋЕ: На позив Антифашистичке лиге Хрватске, хумани грађани Загреба сакупили новац за помоћ српској породици

Jasminka i Lorena Jovanović / Foto G. Borković

- Ovih nekoliko dana otkako ih je policija deložirala iz stana posle izvršenja, Jasminka i Lorena spavale su doslovno na podu u jednoj prostoriji koju im je obezbedilo Srpsko nacionalno veće - kaže za "Novosti" Zoran Pusić, predsednik Antifašističke lige Hrvatske, borac za ljudska prava, rođeni brat Vesne Pusić, bivše hrvatske šefice diplomatije.

Još u šoku od strašnog iskustva koje su preživele, ne mogu detaljnije da govore o svojoj muci.

- Zahvalne smo svima koji su nam pomogli - kažu gotovo uglas nesrećne žene.

One su usred hladne zagrebačke noći sa plastičnim kesama u rukama, ostale na ulici. Samo dan su zakasnile u pisanju žalbe na rešenje o izvršenju Županijskog suda. To je bilo dovoljno da otpočne "treniranje strogoće" pravne države i one su izbačene iz stana koji je bio u Jasminkinom vlasništvu.

- Uspeli smo da im iznajmimo pristojan stan i platimo kiriju za sledećih nekoliko meseci - kaže Pusić. - Ljudi su reagovali na cirkularno pismo koje je uputila Antifašistička liga i odmah poslali novac.

Drama, međutim, još nije završena. Stan Jovanovićevih, od 40 kvadrata je prodat za 70.000 evra kako bi se namirio dug od 1.300 evra, a upitno je hoće li ostatak novca dobiti. Naime, centar za socijalnu pomoć u ovakvim slučajevima traži povrat sredstava koja je godinama odobravana, što bi značilo da bi Jasminka i Lorena mogle ostati bez ičega.

Sada je najvažnije da Jovanovićeve ponovo dobiju krov nad glavom. Ništa im nije pomoglo, ni novi zakon usvojen u Saboru, koji sprečava deložacije u zimsko vreme. Srpskoj porodici suđeno je po starom zakonu koji se nije obazirao na vreme, a izostala je i ljudskost.

OSTALE I BEZ STVARI

NESREĆNE žene ne mogu ni do svojih privatnih stvari koje nisu stale u plastične kese sa kojima su izbačene na ulicu. Odvezene su, a sada se traži dozvola suda da im budu vraćene. Možete zamisliti kako izgleda kada se sa desetak kesa u ruci nađete u hladnoj noći, izbačeni iz vlastitog stana. I to zbog 1.300 evra duga - kaže naš sagovornik.

ŽIVE OD SOCIJALNE POMOĆI

JOVANOVIĆEVE dugo žive u Zagrebu, a u jednom času sve je krenulo po zlu. Preživljavale su sa 1.200 kuna socijalne pomoći, a ništa nisu imale ni od nasledstva. Razgovarali smo i sa nadležnim službama gde su nas ljubazno dočekali, ali uz upozorenje da su majka i kćerka izbačene iz stana "svojom krivicom" - kaže Pusić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)