NOVE MERE U HRVATSKOJ U PONOĆ STUPAJU NA SNAGU: Plenković najavio kazne i pomoć privredi

Tanjug

27. 11. 2020. u 21:50

OD večeras u ponoć u Hrvatskoj na snagu stupaju nove, strože mere s ciljem suzbijanja epidemije korona virusa, a, kako je istakao premijer Andrej Plenković, "novim merama želimo da zaštitimo zdravlje, spasimo živote ljudi i smanjimo opterećenje u zdravstvenom sistemu".

НОВЕ МЕРЕ У ХРВАТСКОЈ У ПОНОЋ СТУПАЈУ НА СНАГУ: Пленковић најавио казне и помоћ привреди

Andrej Plenković / Foto Tanjug-Hina

- Da bismo u tome uspeli, moramo da učinimo sve da zaštitimo najugroženije među nama i zato moramo ponovo da osvestimo opasnost koja preti od ovog virusa - rekao je i dodao da sada znamo da u proseku jedna od 58 potvrđeno zaraženih osoba i jedna od 9 hospitalizovanih nažalost umire.

Nove mere biće na snazi do 21. decembra, a možda i duže, ako dotad ne uspemo da preokrenemo sadašnji trend, najavio je večeras hrvatski premijer i dodao da će i ovog puta Vlada doneti novi paket mera kojima će podžati ekonomiju.

Izrazio je žaljenje što će mere pogoditi brojne radnike i preduzetnike, koji su tokom ove godine već podneli žrtvu.

- Prema našim podacima, ove mere uticaće na oko 85 hiljada, odnosno pet i po odsto svih zaposlenih u Hrvatskoj - dodao je.

Plenković podseća da je Vlada od početka pandemije donela brojne mere za očuvanje vise od 630 hiljada radnih mesta i 107 hiljada preduzeća.

- I ovog puta će Vlada doneti novi paket mera za podršku ekonomiji. Time ćemo omogućiti da se prebrodi ovo zahtevno razdoblje i ne ugrozi egzistencija brojnih porodica. Nastavićemo s merom podršske očuvanja radnih mesta, u iznosu od 4.000 kuna po radniku - tokom obustave rada, uz oslobađenje plaćanja doprinosa - naglasio je.

Uz zaštitu života i zdravlja, dužnost je Vlade da učini sve kako bi se sačuvala ekonomija u ovoj specifičnoj godini u kojoj se očekuje pad BDP-a od oko osam odsto, rekao je Plenković.

Uz ove mere, dodao je, biće predložene izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, radi uvođenja prekršajnih sankcija za nepoštovanje protivepidemijskih mera.

Plenković je naglasio da je hrvatska Vlada, s drugim članicama Evropske unije, preduzela već sve potrebne korake kako bi osigurala dovoljan broj doza za hrvatske građane čim vakcina bude dostupna.

Hrvatski zavod za javno zdravlje već je pripremio plan vakcinisanja, a ujedno će biti povećan broj testiranja, kako bi se što bolje moglo suzbijati širenje epidemije, najavio je i pozvao građane da pokažu da su u stanju da se odreknu dela navika i komfora, druženja uoči predstojećih praznika, jer "štiteći jedni druge, pobedićemo svi zajedno.

Plenković je juče predstavio građanima novi set pooštrenih mera za sprečavanje širenja korona virusa, koji stupa na snagu sutra i trajaće najkraće do 21. decembra, a podrazumeva zatvaranje svih ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, osim hotela i kampova koji pružaju uslugu smeštaja.

Između ostalog, zabranjeno je okupljanje na javnim površinama sa više od 25 osoba, a na privatnim okpljanjima najviše 10 osoba, uz obavezno nošenje maski i držanje distance.

Trajanje javnih događanja oročeno je do 22 sata.

Obustavljeno je održavanje svadbi, a pogrebima može da prisustvuje najviše 25 osoba s tim da se saučešće ne sme izjavljivati bliskim kontaktima...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)