OBUSTAVLJA SE RASPODELA 100 RESPIRATORA: U Bosnu i Hercegovinu uvezeni neispravni uređaji

Tanjug

28. 10. 2020. u 22:31

VRŠILAC dužnosti direktora bosanske Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović, saopštio je danas da će biti obustavljena raspodela 100 respiratora, koje je još u aprilu za Federaciju BiH uvezlo preduzeće "Srebrena malina", pošto je ustanovljeno da nisu ispravni.

ОБУСТАВЉА СЕ РАСПОДЕЛА 100 РЕСПИРАТОРА:  У Босну и Херцеговину увезени неисправни уређаји

Tanjug

Kadribegović je objasnio je da je takva odluka doneta nakon što je juče, prvo u bolnici Goražde, ustanovljeno da dva respiratora imaju sistemsku grešku, a potom jutros nije uspela instalacija prva dva od 16 planiranih u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

- Smatramo da nema potrebe više pokušavati, dok se ne utvrdi u čemu je problem. U kontaktu sa instalaterima sam dobio informaciju da se sumnja u softversku grešku, ali to je samo jedna od mogućnosti - rekao je Kadribegović.

On je dodao da je razgovarao i sa šefom ekipe za instalaciju i direktorom firme “Profesional medik” iz Beograda.

- Kako sam dobio objašnjenje, uređaji rade korektno sa 50 odsto, pa čak i 70 odsto volumena, ali kod 100 odsto dolazi do odstupanja. Oni će se obratiti, verovatno, proizvođaču ovih respiratora, ACM 812 A sa sedištem u Pekingu - naveo je Kadribegović.

On je dodao da će svi respiratori biti vraćeni u skladište firme u Rajlovcu, gde su bili mesecima smešteni.

Firma “Srebrena malina” u aprilu je u Federaciju BiH uvezla 100 respiratora koje je platila 10,5 miliona KM, što je više od pet miliona evra.

Nakon što se na dva tendera za instaliranje respiratora niko nije prijavio, preduzeće “Profesional medik” iz Beograda ponudilo je da postavi svih 100 respiratora, i to besplatno, podseća Blic.

Nabavka ovih respiratora predmet je istrage Tužilaštva BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!